Läkaren frågande efter coronautbrott i Rinkeby: ”Ingen exakt bra förklaring”

Foto: Caesar/CC BY-SA 2.5
  • Onsdag 8 apr 2020 2020-04-08
E-post 199

STOCKHOLM Områdena Rinkeby/Kista och Spånga/Tensta är de som har haft flest coronafall i förhållande till sin befolkningsmängd i Stockholm. Enligt smittskyddsläkaren Per Follin är det oklart vad det beror på.

Smittskydd Stockholm har valt att redovisa antalet fall av covid-19 per kommun och stadsdel. Det visar att Rinkeby/Kista och Spånga/Tensta sticker ut med betydligt fler fall i förhållande till antalet invånare än både kommunens och länets snitt.

Medan snittet för länet ligger på 13 fall per 10 000 invånare, och för Stockholms kommun 15, ligger Rinkeby/Kista på 47 fall per 10 000 invånare och Spånga/Tensta på 37.

Det är områden som Sveriges Radio kallar utsatta och ”invandrarrika”, och där överrepresentationen av smittade har varit känd sedan tidigare. För att stävja smittspridningen har regionen gått ut med informationsmaterial på en mängd olika språk.

– Vi har ingen exakt bra förklaring till det här. Det kan säkert finnas flera orsaker som spelar in, säger Per Follin som är smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

– Man har ju sett tidigare i folkhälsorapporter att det finns skillnader i Stockholm där de här områdena har haft en sämre socioekonomisk status och därigenom också sannolikt sämre hälsostatus. Det kan i sig bidra till att man har ökad sjuklighet och därigenom ökat vårdbehov och därigenom också ökad diagnostik, säger han till radion.

Läs även: Brinkemo efter dödsfallen: ”Gå via imamer och shejker”

Nu behöver vi din hjälp

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag