Läkares tips för att minska antalet operationer: Sätt snören på dildos

Foto: Flickr
  • Onsdag 23 aug 2017 2017-08-23
E-post 194

STOCKHOLM I en unik studie från kirurger på Södersjukhuset i Stockholm kartläggs fall där patienter fastnat med föremål i ändtarmen. Studien visar att en enkel snörning av dildos skulle förhindra 2,7 sjukhusinläggningar per år.

I en ny studie konstaterar den svenska kirurgen Martin Nordberg och hans kollegor på södersjukhuset i Stockholm att antalet ändtarmsoperationer skulle minska om allmänheten fick tillgång till dildos med snören, det uppger Sydsvenskan.

Studien, som är den första av sitt slag i Sverige, granskar fall där personer i södra Stockholmsområdet sökt akut vård för att föremål fastnat i ändtarmen.

– Detta fenomen är nog något som varje kirurg kommer att träffa på under sin karriär. Samtidigt är det väldigt lite studerat. Vår studie är dock, vad vi vet, den näst största i världen hittills, säger Martin Nordberg, till Dagens Medicin.

Mellan 2009 och 2016 registrerades 73 olika patienter, bara på södersjukhuset, som opererats för att föremål fastnat i ändtarmen. I 39 procent av fallen har det varit dildos som fastnat i patientens ändtarm, oftast är det föremål som grönsaker, flaskor eller stearinljus som fastnat.

Operationen som kan krävas när ett föremål fastnar i ändtarmen genomförs under narkos och kan innebära en hälsorisk för patienten.

– Att bli opererad i tjock- och ändtarmen innebär alltid en risk. Vi har dock ingen information om hur det gått för patienterna, till exempel om de fått bestående men, säger Martin Nordberg, till Dagens Medicin.

Forskarna uppger att en enkel snörning av dildos skulle underlätta avlägsnandet av dem från ändtarmen. Enligt beräkningar skulle en sån förebyggande åtgärd förhindra hela 2,7 sjukhusinläggningar och 4,4 vårddagar per år, endast i södra Stockholm.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag