Läkarfacket larmar: Snart kan beväpnade skyddsvakter behövas på akuten

Polis utanför akutmottagningen i Malmö. Foto: Adrian
  • Måndag 2 jul 2018 2018-07-02
E-post 504

STOCKHOLM Situationen på landets akutmottagningar har förvärrats drastiskt under de senaste åren, skriver SVT Nyheter. ”Med nuvarande trend kan jag inte utesluta att vi kommer behöva beväpnade skyddsvakter på akutmottagningarna inom en fem- till tioårsperiod”, säger Andreas Fischer, ordförande för fackförbundet Sjukhusläkarnas Stockholmsavdelning.

Enligt arbetsmiljöenkäter som läkarförbundet utförde 2010–2015 ökade hot och våld med 50 procent. Och sedan dess har det ökat mer, rapporterar SVT Nyheter. I en ännu inte publicerad studie säger var tredje läkare att de känt sig hotade på arbetsplatsen av en patient, och var fjärde läkare uppger att de hotats av en patients anhörig.

– Vi måste bli mer medvetna om hur det ser ut. Tidigare har vi haft öppna dörrar på vårdinrättningarna men vi behöver nog inse att alla som söker sig till en vårdinrättning kanske inte är där för att få sjukvård utan har andra tankar. Och då måste man i god tid identifiera dessa och vidta lämpliga åtgärder, säger Andreas Fischer, ordförande för fackförbundet Sjukhusläkarnas Stockholmsavdelning.

Enligt Fischer har man i Lund och Malmö sett personer i rånarluvor som springer omkring vid akutmottagningarna när man fått in skottskadade personer.

– Vad de har för agenda och eventuella vapen vet man ju inte men vi måste kunna säkerställa att dessa personer inte kan komma in. Det kräver att man övar säkerhetsorganisationen på sjukhusen och att man har ett skalskydd som gör att man kan ha inpasseringskontroller, säger Fischer till SVT Nyheter.

Mordförsök vid akuten i Uppsala

Moderaterna i Stockholm läns landsting har lovat att satsa på tryggheten på sjukhusen. Planen är att inrätta en säkerhetsutbildning. Ett steg i rätt riktning, menar Fischer.

– Senast i onsdags skedde ett mordförsök vid akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Det säger ju ganska mycket om hur säkerheten är på akutmottagningarna. Mordförsök på våra medlemmars arbetsplatser är en allvarlig indikator på hur det ser ut, säger han och tillägger:

– Med nuvarande trend kan jag inte utesluta att vi kommer behöva beväpnade skyddsvakter på akutmottagningarna inom en fem- till tioårsperiod, om inget görs.

Men fler åtgärder behövs. Andreas Fischer pekar på att det är alldeles för lätt att komma in på sjukhusen som situationen ser ut i dag.

– Ledningen måste inse den nya verkligheten. Förutom utbildning måste lokaler uppgraderas och säkras. En vårdinrättning är inte en turistattraktion där vem som helst ska ha rätt att spankulera omkring och vara. Det är ett medicinskt behov av vård som ska utgöra kriteriet för vem som får vistas på sjukhuset.

”För oss är det verkligen no-go”

Det finns en oro över ökat våld inom andra delar av akutvården. Gordon Grattidge, ordförande i ALARM/Ambulandsförbundet, har i Göteborgs-Posten larmat om faran att rycka ut och verka i så kallade utanförskapsområden.

– Jag vet att det är känsligt och lite kontroversiellt, men för oss är det egentligen verkligen no-go, för vi har ju direktivet att vi ska inte, egentligen, gå in i farliga situationer, säger Grattidge.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag