Lambertz: Olagligt att bränna koranen

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Nyheter Idag
  • Onsdag 22 feb 2023 2023-02-22
E-post 0

Det är redan idag olagligt att bränna koranen i Sverige. Det hävdar den tidigare justitiekanslern Göran Lambertz i ett inlägg på Uppsala Nya Tidnings ledarsida.

Inlägget är ett svar på en krönika av Sakine Madon, där Lambertz argumenterar för att koranbränning är förbjudet enligt lagen om hets mot folkgrupp.

”När bestämmelsen om hets mot folkgrupp infördes 1948 stod den förföljelse som judarna utsattes för även efter Förintelsen i fokus. Läser man motiven till bestämmelsen råder det inget som helst tvivel om att det skulle ha varit straffbart att bränna Toran, alltså judarnas heliga skrift. Allt talar för att detsamma gäller för Koranen” skriver Lambertz.

Läs även: Torterades i Irak – fick inte bränna koranen i Sverige

Det är däremot inte olagligt att elda upp en bibel, menar Lambertz. ”En sådan skillnad överensstämmer med den bedömning som görs i dag att minoritetsgrupper skyddas av straffbestämmelsen men inte till exempel ’svenskar’ eller ’västerlänningar'” skriver Lambertz, som emellertid menar att både Lars Vilks rondellhund och Elisabeth Ohlsons Ecce Homo-utställning är lagliga.

Skillnaden är att koranbränningar som de Rasmus Paludan utför är ”en fientlig handling mot gruppen muslimer”, menar Lambertz.

Göran Lambertz var justitiekansler mellan 2001 och 2009 och justitieråd i Högsta domstolen mellan 2009 och 2017. Han fick hård kritik efter att han som justitiekansler hävdat att utredningarna av den påstådda seriemördaren Thomas Quick inte behövde granskas. Detta trots att Quick senare frikändes från samtliga mord han dömdes för.

Läs även: Nu stoppar polisen koranbränningar i Stockholm för gott – anses hota Sverige

Läs även: Stenevi försvarar koranbränning: ”Måste stå upp för yttrandefriheten”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag