”Lämna tillbaka våra mördardelfiner, Putin!”

Ajöss. och tack för fisken. Montage: Nyheter Idag
  • Fredag 4 jul 2014 2014-07-04
E-post 0

UKRAINA Ett av den ukrainska arméns mest värdefulla vapen stals av ryssarna när Krim annekterades. Nu vill Ukraina ha tillbaka sina mördardelfiner.

De ukrainska mördardelfinerna har tränats i att upptäcka faror i vattnet, såsom sjöminor, spionutrustning och fientliga dykare. Och delfiner som vapen har gamla anor – redan under 1960-talet började dåvarande Sovjetunionen träna stridsdelfiner på Krimhalvön. Men när Sovjetunionen föll samman fick den ukrainska armén ta över delfinerna, som har kommit att bli ett mycket värdefullt vapen för landet.

Men nu har Ukraina förlorat sina mördardelfiner. När Putin och ryska armén annekterade Krim passade de nämligen på att kidnappa delfinerna. Men nu har Ukraina fått nog och kräver att Putin lämnar tillbaka mördardelfinerna, uppger den ryska nyhetsbyrån RBTH.

Tränade till undervattensspioner

Och mördardelfinerna är inte allt Ukraina vill ha tillbaka. Putin påstås nämligen också ha stulit ett antal sjölejon och sälar, som tränats till att bli spioner under vatten.

Den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti rapporterar att både delfiner, sälar och sjölejon just nu befinner sig i Kozacha by i närheten av Sevastopol. Men att de kommer att återlämnas till Ukraina är osannolikt. ”Vapnen” har nämligen omprogrammerats till att arbeta för ryska intressen. En dyr historia, i både tid och pengar, som gör det högst osannolikt att Putin kommer att tillmötesgå Ukrainas krav.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag