Lämnade sex dynamitgubbar till polisen i Sollentuna – Receptionen fick utrymmas

Receptionen hos polisen i Sollentuna fick utrymmas efter att någon lämnat in dynamitgubbar. Bilden är ett montage. Foto: Google Maps
  • Onsdag 24 feb 2016 2016-02-24
E-post 50

STOCKHOLM Någon kom in till polisstationen i Sollentuna klockan 12.18 under onsdagen för att lämna ett gäng dynamitgubbar. Sedan fick polisstationens reception utrymmas under tiden polisens tekniker undersökte de explosiva varorna.

Det blev en något ovanlig dag för polisen i Sollentuna efter att någon lämnat in dynamitgubbar till receptionen. I över en timme fick receptionen i polishuset utrymmas för att polisens egna tekniker skulle undersöka saken, men det var aldrig någon fara.

– Det var sex stycken gubbar, berättar Eva Nilsson vid Stockholmspolisens länskommunikationscentral för Nyheter Idag.

Hittar man dynamit är det bättre att ringa först

Efter att polisens tekniker undersökt saken blev dynamitgubbarna transporterade till säker förvaring, i väntan på destruering. Nyheter Idag passade på att fråga Eva Nilsson hur man ska göra istället om man händelsevis hittar gammal dynamit och hon förklarar att man ska låta det vara och istället kontakta polisen.

– Vi blir ofta larmade, då åker vi dit och tittar på det. Vi tar foto på det och skickar bilderna till våra bombtekniker för en bedömning. Kan man inte bedöma det på den vägen åker våra bombtekniker ut, säger Nilsson.

Man kan även kontakta försvarsmakten om man hittar föremål som man tror är explosiva. Normalt är dynamitgubbar ofarliga att hantera då det krävs en tändhatt som fungerar som en slags förladdning för att dynamit ska kunna detonera. Däremot kan gammal dynamit bli instabil, i talspråk säger man att dynamitgubbarna ”svettas”. Det kan upptäckas genom att man kontrollerar om det tunna pappret som omger dynamitgubben är oljigt.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag