Lamotte rasar mot SR-journalist som gör reportage om ”swish-journalistik”

Journalisten Joakim Lamotte. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 9 okt 2018 2018-10-09
E-post 644

Både journalisten Joakim Lamotte och den borgerliga debattören Rebecca Uvell har fått frågor om så kallad ”swish-journalistik” från Jonna Westin på Sveriges Radio Medierna. Nu möter programmet kritik från både Lamotte och Uvell. ”Journalistkåren i vårt land är en samling ryggradslösa ynkryggar vars ledord är dubbelmoral och hyckleri”, skriver Lamotte på Facebook.

Radioprogrammet Medierna, som alltså bevakar och rapporterar om medier, arbetar med ett program om så kallad ”swish-journalistik”. Begreppet används av en del debattörer som ett nedsättande ord för att beskriva journalister som arbetar utan en redaktion i ryggen. Verksamheten finansieras istället via frivilliga bidrag med appen Swish.

Lamotte: ”En samling ryggradslösa ynkryggar”

En av de som blev kontaktad är journalisten Joakim Lamotte, känd för sina livesändningar på Facebook. Men han är allt annat än glad över de frågor han fick, något han redovisar i en Facebookstatus som fått över tusen delningar.

”Jag tänker att journalisten från Sveriges Radio skall fråga hur jag och min familj mår efter att under flera veckors tid fått ta emot hot med budskapet att jag, min fru och mina barn ska slaktas, våldtas, skjutas och sprängas till döds om jag inte slutar med min journalistik. I min enfald inbillar jag mig även att hon kanske ska beklaga att jag som journalist och kollega behöver leva under dödshot bara för att jag gör mitt jobb”, skriver han.

”Men ack vad jag bedrar mig. Personen från ’Medierna’ i P1 börjar med att säga att hon tänker göra ett reportage för att granska ’swishjournalister’. De hot som jag fått den senaste tiden är däremot helt ointressant för ’Medierna’ i P1”, fortsätter han.

Vidare går Lamotte till attack mot public service som sådant, där han tidigare själv arbetat på SVT Uppdrag Granskning.

”Dagens samtal från Sveriges Radio stärkte min övertygelse att journalistkåren i vårt land är en samling ryggradslösa ynkryggar vars ledord är dubbelmoral och hyckleri istället för konsekvensneutral journalistik. Pinsamt är bara förnamnet, och om någon får för sig att lägga ner Public service så är ingen gladare än jag”.

Även den borgerliga debattören Rebecca Uvell har blivit kontaktad i samma ärende av SR Medierna. ”Jag avböjde med hänvisning att jag inte är journalist. Kul idé, sa jag och jag lyssnar gärna men jag är helt enkelt fel person. Jag är konsult”, kommenterar hon det hela.

Westin: ”Ville ställa öppna frågor till dem”

Journalisten Jonna Westin är den som kontaktat både Uvell och Lamotte. Hon beklagar att Lamotte fått ta emot hot, men understryker samtidigt att programmet hon gör handlar om just fenomenet med så kallad ”swish-journalistik”.

”Det stämmer att jag sökt Lamotte och Uvell eftersom jag gör ett reportage om swish som ett sätt att finansiera journalistik och ville ställa öppna frågor till dem. Att Lamotte fått dödshot riktade mot sig och sin familj är naturligtvis helt oacceptabelt, men det var inte det reportaget jag gjorde nu i veckan”, skriver Jonna Westin i ett SMS till Nyheter Idag.

Programmet Medierna i sänds på lördagar i SR P1. Du kan även ta del av deras reportage på nätet via Sveriges Radios hemsida.

Reportaget om Swish-journalistik har ännu inte sänts när denna artikel publiceras.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag