Landslaget nobbade S-toppen: ”De höll sig för sig själva”

Svenska herrlandslaget valde att inte träffa S-ministern. Foto: Wikimedia Commons/Flickr
  • Lördag 7 jul 2018 2018-07-07
E-post 1024

SANKT PETERSBURG Näringsminister Mikael Damberg (S) är tillbaka efter sitt dygnslånga besök i Ryssland, dit han åkte för att se åttondelsfinalen mellan Sverige och Schweiz. Men trots önskemål om att få träffa landslaget efter matchen, nobbades S-toppen. ”Laget höll sig helt för sig själva”, säger Peter Ericson, Sveriges ambassadör i Ryssland, till Samhällsnytt.

Huvudpunkt för näringsminister Mikael Dambergs besök i Sankt Petersburg under tisdagen var att se Sveriges åttondelsfinal i fotbolls-VM mot Schweiz. Där uttrycks också en tydlig vilja om att möta upp spelarna efter matchen.

”Sr Damberg önskar träffar landslaget efteråt”, står det att läsa i programmet.

Samhällsnytt avslöjar att landslaget som helhet nobbade inviten.

– Laget höll sig helt för sig själva. Han träffade bland annat Fotbollsförbundets ordförande, generaldirektören och andra i Fotbollsförbundet, säger Peter Ericsson, Sveriges ambassadör i Ryssland.

En annan framträdande punkt i programmet var att samordna en lunch med representanter från frivilligorganisationer. Även där blev uppslutningen bristfällig.

– Det kom en handfull, säger departementssekreterare Matilda Sandén som var med under näringsministerns besök i Sankt Petersburg.

Samhällsnytt: Kan du definiera en handfull?

– Det är väl 5–6 personer. Men vi kontaktade alla.

Efter matchen hölls en middag på Karl & Friedrich med svenska företagsledare verksamma i Ryssland. Enligt Samhällsnytt dök bara ett fåtal upp.

Det ser ut som att de här programpunkterna fördes in i sista stund för att legitimera besöket till VM-matchen. Din kommentar?

– Jag tror att det är helt uppenbart att syftet med att åka till Sankt Petersburg i samband med fotbollsmatchen var att titta på fotbollsmatchen (konstpaus)… och representera svenska regeringen och stödja landslaget.

På vilket sätt stödde han landslaget konkret?

– Det var ju som sagt ett uttryck för regeringens stöd. Deras närvaro har noterats av massmedier och säkert även av laget.

Samhällsnytt skriver att statliga nyhetsbyrån RIA Novosti var det enda medieorgan som intervjuade Mikael Damberg under besöket. Till nyhetssajten säger näringsministern att han är ”tagen av den ryska gästvänligheten”.

Enligt uppgifter till Samhällsnytt kostade S-toppens dygnslånga besök i Ryssland skattebetalarna över 100 000 kronor.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag