Långa köer till vallokalerna i Hargeisa

  • Måndag 13 Nov 2017 2017-11-13
E-post 24

HARGEISA Valet i Somaliland pågår för fullt. Köerna till valstationerna är långa och öppningen av stationerna försenades med ungefär en timme. Nyheter Idag är på plats i Hargeisa, Somalilands huvudstad.

Klockan 06:00 skulle vallokalerna öppna, dessvärre blev öppningen av vallokalerna försenat med en timme. Klockan sju uppges de flesta valstationerna ha öppnats.

Valkommissionens chefer blev, när de besökte valstationerna, ifrågasatta av de somaliländska journalisterna på plats.

Någon konkret anledning till varför öppningen försenades angavs inte. 

– Vi beklagar att öppniningen försenades men nu är alla vallokalerna öppna, löd kommissionärernas svar till journalisterna. 

Nyheter Idag har åkt runt i Hargeisa, Somalilands huvudstad, för att dokumentera valet.

Det är långa köer till valstationerna och flera väljare får köa i tmmar – inte sällan i den stekheta solen.

Kvinnor och män har separata köer in till vallokalerna.

Nyheter Idag har talat med flera väljare. De gamla hjälps fram av släktingar.

En gammal man, som stödjer sig på en käpp, stannar upp vid oss och börjar prata på Somaliska, varierat med knacklig engelska. Somalilands ambassadör till Sverige, Zakarias Hassan Waes, översätter.

Jag krigade för att befria vårt land från diktaturen och jag vill att du ska berätta för världen att jag är mycket stolt över att jag kan stå här och få se mina barnbarn få växa upp i en demokrati, säger den 80-åriga krigsvetarenen till Nyheter Idag, innan han rör sig vidare.

Utanför en av vallokalerna sitter en gammal tant på en stol i skuggan och väntar på sina anhöriga som fortfarande köar. Hon är en av de första som fått lägga sin röst vid valstationen.

Det är också första gången hon röstar, trots att detta är det sjätte valet i Somaliland sedan självständigheten. Hon säger sig vara mycket nöjd med den sittande presidenten, som nu överlämnar styret till någon av de tre presidentkandidaterna.  

– Jag är mycket nöjd med Silanyo. Jag kommer rösta på hans parti Kulmiye och deras kandidat Muuse Biihi Abdi.

Tycker du verkligen att allt varit bra under Silanyo eller är det något du är mindre nöjd med?

– Nej allt har varit bra. Inget har varit dåligt.

Men något måste ju ha varit dåligt?

– Nej. 

För att identifiera väljare använder man en ögonscanner, men hon berättar för Nyheter Idag att hon sluppit eftersom hon genomgått en ögonoperation, varpå hon enbart behövde ange sitt fingeravtryck. Hon tycker att det gått bra att rösta och säger sig inte ha upplevt några problem.

Valstationerna vaktas av soldater, antiterrorstyrkor och poliser, varav flera är civilt klädda. Det har även utfärdats ett bilförbud  i Hargeisa under valdagen, för att skydda sig mot eventuella terrorattacker från grannlandet Somalia. Endast ett tusental bilar har beviljats undantag från fordonsförbudet och erhållit särskilda registreringsskyltar. Av den anledningen är bilvägarna i princip helt tomma.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag