Länsstyrelse arrangerar seminarium: ”Är alla män klimatförnekare?”

Foto: Skärmdump från Google Maps
  • Söndag 22 sep 2019 2019-09-22
E-post 1119

ÖREBRO Länsstyrelsen i Örebro län kommer att hålla en konferens som ska belysa klimatfrågan från ett genusperspektiv, med fokus på maskulinitet. ”Är alla män klimatförnekare?” lyder en av frågorna som kommer att diskuteras. En av föreläsarna är Martin Hultman som forskar på kopplingar mellan högernationalism och ”klimatförnekelse”.

”Hur hänger maskulinitet ihop med klimatfrågor? Vad behöver förändras på ett individuellt respektive strukturellt plan?”

Det är några av frågorna som ska besvaras på konferensen som hålls den 9 oktober, och som är en del av en serie konferenser med fokus på ”maskulinitet i förändring”. Evenemangen arrangeras av länsstyrelsen, Region Örebro län och Örebro läns idrottsförbund.

”I årets konferens är syftet att fördjupa våra kunskaper kring maskulinitet, makt och klimatfrågor med några konkreta förslag till förändring”, skriver man på länsstyrelsens hemsida.

På schemat står bland annat föreläsningen ”Är alla män klimatförnekare? Maskuliniter i klimatkrisens tid” av forskaren Martin Hultman från Chalmers.

Hultman leder projektet ”Varför tas inte klimatvetenskapen på allvar? Studier av klimatförnekelse” på Chalmers som bland annat ska forska om högernationalismens koppling till ”klimatförnekelse”.

På Chalmers hemsida berättar Hultman om hur han känner ett svek från ”makthavare”, något som ger honom ”ont i magen”:

”Att makthavare har känt till klimatförändringarna så länge utan att agera, det ger mig ont i magen. Jag känner en stark känsla av svek från tidigare generationers ledare, som har fortsatt bygga in oss i infrastrukturer och lagstiftningar som förvärrar situationen – och lämnat kommande generationer i en situation där tiden att hantera detta är så kort. Det är en generations- och rättvisefråga som berör mig starkt.”

”Lämna gamla fossila normer om maskulinitet – tillsammans” lyder en annan punkt på programmet med två företrädare för organisationen MÄN, varav en heter Vidar Vetterfalk.

– Att möta klimatkrisen med jämställdhet är både ett mål och en väg framåt. Om män slutar köpa dyra prylar, söka högre status och mera makt så kan en förändring ske, säger han i ett reportage av tidningen Syre.

Att delta på konferensen är gratis och man kan anmäla sitt intresse på länsstyrelsens hemsida. För att göra det måste man dock uppge vilket kön man har. ”Med kön menar vi könsidentitet, alltså det kön du själv känner dig som”, förklarar man. Svarsalternativen är man, kvinna, annat och ”vill inte uppge”.

Hela programmet:

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag