Länsstyrelsen i Uppsala slår larm: Ensamkommande barn försvinner

Foto: Wikimedia commons
  • Tisdag 3 okt 2017 2017-10-03
E-post 948

UPPSALA Enligt en rapport från Länstyrelsen försvinner det ensamkommande barn i Uppsala. Teorin bakom försvinnande ensamkommande är att de har fått avslag på asylansökningar och gömmer sig i rädsla för utvisning.

Länsstyrelsen har skrivit en rapport, på uppdrag från regeringen, om problemen kring de ensamkommande barn som försvinner. Länsstyrelsen i Uppsala län har kartlagt försvinnandet av alla ensamkommande barn mellan januari 2013 och maj 2016, det uppger 24 Uppsala.

Under den angivna tiden har sammanlagt 1486 ensamkommande barn registrerats i Uppsala län. Av de 1486 stycken har 48 registrerats som försvunna, dvs 3,2 procent av det totala antalet. Av de åtta kommuner som utgör Uppsala län har 6 stycken rapporterat om att ensamkommande försvunnit.

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att en trolig orsak till försvinnandet av de ensamkommande är att de som fått avslag på sin asylansökan vill undvika utvisning och gömmer sig.

– Problemet är att vi inte vet så mycket om varför de försvinner, inte heller om de som avviker stannar i Sverige eller försvinner till andra länder. Det krävs mer samverkan mellan alla aktörer som har kontakt med dessa barn och bättre rutiner för hur vi ska arbeta förebyggande mot försvinnanden, säger Malin Eklund som är integrationshandläggare vid Länsstyrelsen Uppsala län, till 24 Uppsala.

Enligt Länsstyrelsen är överbelastning och dålig samverkan med andra aktörer ledande orsaker till att svårigheter uppstår kring att förebygga försvinnandet av ensamkommande. Flera av kommunerna i länet uppger att deras personal aldrig fått någon utbildning i hur man ska hantera ensamkommande som avviker. Personalen uppger även att de aldrig fått någon utbildning i hur man förebygger försvinnanden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag