Lärare anmäls för att kalla SD nazister – rektor försvarar

Genrebild. Foto: Marco Verch
  • Onsdag 17 okt 2018 2018-10-17
E-post 1904

HULTSFRED En lärare kallar SD för nazister och rasister – och allt finns på band. Nu har en av föräldrarna till en elev på skolan anmält läraren till Skolinspektionen. Rektorn uppger att det är taget ur sitt sammanhang och att hon försvarar läraren.

På Albäcksskolan i Hultsfred har en lärare anmälts till Skolinspektionen för att ha uttalat sig om att Sverigedemokraterna är ett rasistiskt och nazistiskt parti. Läraren anmäldes av pappan till en av lärarens elever, det uppger Vimmerby Tidning.

Skolans rektor, Karolina Karlsson, berättar att hon ser det som positivt att ärendet går till Skolinspektionen eftersom man ska använda de kanaler som är tillgängliga.

Pappan som står för anmälan tycker att läraren har uttalat sig personligt om Sverigedemokraterna. Vid ett tillfälle ska läraren ha sagt att ”Sverigedemokraterna är ett parti som är rasistiskt och nazistiskt. Om man ändå väljer att rösta på ett parti som är rasistiskt och nazistiskt är det mycket man inte förstått.”

– Jag tycker det är direkt olämpligt, skolan ska vara neutral. Läraren får tycka vad den vill och kan prata om det vid köksbordet, men inte inför eleverna. Så jag tog upp det med rektorn och hade hoppats på att få en ursäkt. Men rektorn tyckte inte läraren gjort något fel, säger pappan till Vimmerby Tidning.

– Vi har haft en dialog med pappan och jobbat med det internt. Det vi kommit fram till är att uttalandet är taget ur ett sammanhang. Så när jag fick hela bilden klar för mig stöttar jag läraren, säger Karolina Karlsson till Vimmerby Tidning.

Nyheter Idag har sökt rektorn för en kommentar.

Ska lärare få uttala sig politiskt i skolan?
4678 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag