Lärare försökte tysta elev som skulle tala för Israel

Bild: Shelly Brailovski/Wikimedia
  • Fredag 19 apr 2019 2019-04-19
E-post 1430

GÖTEBORG En gymnasieskola i Göteborg försökte få en elev att avstå från att hålla ett tal om konflikten i Mellanöstern ur israelisk synvinkel. Rektorn på skolan säger till SVT att man begått ett misstag när man försökt få eleven att byta ämne.

När en elev på ett gymnasium i Göteborg, skulle hålla ett tal om konflikten mellan Israel och Palestina ur israeliskt perspektiv fick hon negativa kommentarer av klasskamrater.

På grund av det kallades hon in till ett möte med lärare som försökte få henne att ställa in sitt tal, rapporterar SVT Väst. 

Läs även: Kulturprofiler kräver bojkott av Eurovision i Israel

Rektorn på den aktuella skolan säger till SVT Väst att skolan begått ett misstag som försökt få eleven att byta ämne.

– Nej, det är inget bra sätt. Man ska kunna prata om vad som helst, säger rektorn till SVT Väst.

Rektorn vill inte ställa upp på en intervju, men skriver till SVT ”att en elev upplever ett förbud om att tala om en känslig fråga är ett misslyckade för oss och gör naturligtvis att vi behöver prata ordentligt om frågor kring yttrandefrihet.”

Eleven är glad att hon kommer att få hålla sitt tal.

– Men jag är besviken på att de tog hänsyn till elevernas bekvämlighet och inte för min rättighet, säger hon till SVT Väst.

Läs även: Replik till de 171 kulturarbetarna som vill bojkotta Israel

Christer Mattsson, lektor i pedagogik som har forskat om intolerans och hat i klassrummet, är kritisk till skolans agerande.

– Risken är ju uppenbart att eleverna inte lär sig hur man hanterar konflikter, utan snarare lär sig hur man ska tysta ner uppfattningar som inte är bekväma, säger Mattsson till SVT Väst.

Även riksdagsledamoten Fredrik Malm (L) är mycket kritisk till skolans agerande.

– Alla människor som gått gymnasiet vet att man måste få argumentera och diskutera, speciellt inom samhällskunskapen. Det ska inte finnas någon tysthetsnorm, säger Malm till SVT Väst.

– Det ska inte vara så att man inte vågar prata om vissa ämnen om det finns aggressiva elever i klassrummet som tystar ner andra elever som talar om något de ogillar, säger Malm.

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag