Lärare sjukskriver sig – Blir slagna och bitna av våldsam lågstadieelev

Foto: Flickr
  • Torsdag 12 okt 2017 2017-10-12
E-post 667

ESKILSTUNA En våldsam lågstadieelev har fått, enligt Lärarförbundet, flera lärare att sjukskriva sig. Lärare uppger att de inte kan säkert utföra sina arbetsuppgifter eftersom eleven slåss, bits och rivs nästan dagligen.

Lärarförbundet har anmält Eskilstuna kommun till arbetsmiljöverket. Detta på grund av att en elev på lågstadiet upplevs som så pass våldsam att lärare inte kan utföra sina arbetsuppgifter, det uppger SVT Nyheter.

Enligt Pekka Hyttinen, huvudskyddsombud för lärarförbundet i Eskilstuna, har inte kommunen gjort tillräckligt för att värna om arbetsmiljön för båda personal och elever på skolan. Nästan dagligen blir elever och lärare slagna, rivna, bitna och får saker kastade på sig av den våldsamma eleven.

Situationen med den våldsamma eleven har pågått under en längre tid och flera insatser har införts av skolan för att försöka lugna situationen. Bland annat har extrapersonal satts in för att lugna eleven, men Lärarförbundet anser att det inte har gjorts tillräckligt. Enligt Lärarförbundet har elevens aggressiva beteende fått flera lärare att sjukskriva sig.

Kommunen beklagar att situationen har urartat som den gjort. Enligt Johan Lindeberg, tillförordnad skolchef i Eskilstuna, har personalgruppen stärkts kring den aggressiva eleven och kommunen har påbörjat utbildningar för all grundskolepersonal i hur man ska hantera liknande situationer.

Lindeberg får frågan om det inte kommunen ska kunna lösa situationen utan att lärare känner att de ska behöva sjukskriva sig eftersom det handlar om en ensam och mycket ung elev.

– Självklart ska vi det, men vi måste vara där för den här eleven varje dag. Vi måste ordna utbildning och vi behöver ha personal som jobbar med den här eleven. Och kommer vi inte till rätta med de våldsamma situationer som uppstår då så blir vår personal utsatt, det är det vi försöker jobba långsiktigt med, svarar Lindeberg, till SVT Nyheter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag