Lärare som skadar elever och tvingar till sig pussar kunde härja fritt på Malmös skolor

Foto: Flickr/Maria Eklind
  • Tisdag 27 mar 2018 2018-03-27
E-post 22

MALMÖ Trots att läraren bedömdes som olämplig på Nydalaskolan i Malmö fick han ändå snart nytt jobb på Johannesskolan i samma stad. Han ska ha tvingat till sig pussar av småflickor och kastat in barn i väggen.
– Är det så att min bedömning är felaktig så får jag pröva det sen, med HR-avdelningen och så vidare, säger Maria Berben Lidén, rektor på Johannesskolan, angående hennes anställning av läraren. 

Läraren på Nydalaskolan i Malmö ville att småtjejerna skulle kyssa honom. Han ”tappade” också en yngre elev i golvet. Enligt eleven blev han snarare slängd i golvet. Detta rapporterar Aftonbladet.

En utredning mot läraren inleddes varpå han avslutade sin tjänst på Nydalaskolan och sökte sig vidare. Till en ny skola. Johannesskolan i Malmö.

Efter en tid anmäls läraren på nytt, även på den nya skolan. Denna gång för att ha kastat in en pojke i väggen. På pojkens rygg syntes ett rött märke, stort som en vuxens hand.

I ett svar till skolinspektionen säger läraren att inte medvetet velat skada pojken, som ska ha spottat på läraren och varit våldsam – enligt läraren.

Föräldrar ska även ha bevittnat hur läraren tryckt upp sin armbåge mot ett barns hals och böjt sig ner för att vråla i örat på ett annat barn, när barnet tog något från katedern.

Trots incidenterna anser rektorn på Johanesskolan, Maria Berben Lidén, ändå att läraren är lämplig. Fallet har hamnat hos lärarnas ansvarsnämnd.

– Jag välkomnar att Lärarnas ansvarsnämnd kommer pröva fallet. Är det så att min bedömning är felaktig så får jag pröva det sen, med HR-avdelningen och så vidare, säger Maria Berben Lidén, rektor på Johannesskolan, till Aftonbladet.

Skolledningen i Malmöstad håller inte med rektorn på Johanesskolan om lärarens lämplighet. De har nu avslutat hans tjänst i strid mot rektorns vilja.

– Vi har ju gjort en egen bedömning och avslutade anställningen i samband med det här. Så vi har ju agerat betydligt snabbare än vad Lärarnas ansvarsnämnd har gjort, säger Anders Malmquist, grundskoledirektör i Malmö stad, till Aftonbladet. 

Varför läraren kunde fortsätta jobba inom Malmös skolor menar grundskoledirektören har att göra med rektorn på Johannesskolan.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag