Lärarförbundet bad om kreativ exponering för T-shirt – Syns i video om terrorgruppen ISIS

Lärarförbundet tar tacksamt emot förslag på hur deras T-shirtar kan få mer exponering. Deras önskemål är uppfyllt, tack vare islamiska staten. Bilden är ett montage. Foto: Faksimil Facebook / Youtube
  • Tisdag 27 jan 2015 2015-01-27
E-post

SYRIEN Lärarförbundet ville ha in kreativa förslag på hur deras t-shirts bäst skulle uppmärksammas och exponering var precis vad de fick. Nu har en av deras t-shirts oväntat synts över fem miljoner gånger i en video om terrorgruppen Islamiska Staten.

I maj förra året bad Lärarförbundet om förslag på hur deras t-shirts kan få exponering. I en Facebookuppdatering skrev de: ”Var tror du att vår t-shirt med budskapet #skolanförst får störst uppmärksamhet? Vi har fått in flera kreativa förslag – men efterlyser ännu fler.” Vidare lovade Lärarförbundet att de tre bästa förslagen skulle belönas med gratis t-shirt.

T-shirt från Lärarförbundet syns i terroristvideo

Den amerikanska kanalen Vice News är gör allt för att fånga dramatik i sina videos och när det kommer till terrorgruppen Islamiska Staten gör de inget undantag. I en dokumentär video på Youtube får vi följa händelserna från insidan där reportern träffar flera ledande figurer i det nya terrorstämplade ”statsbygget”.

Reportern Medyan Dairieh tar med oss till några av de farligaste platserna på jordklotet och i en sekvens från staden Racca i Syrien dyker plötsligt en t-shirt upp med svensk text. Det är en ung pojke som sitter i en kyrka som gjorts om till moské och över bröstet står det ”Lärare”, något som inte undgår journalisten Per Gudmundsons blick för detaljer. På Facebook noterar han att det är lärarförbundets t-shirt, något som ser ut att stämma när Nyheter Idag undersöker saken.

Lärarförbundet är inte roade

När Lärarförbundets presschef Håkan Carlsson hör av sig till Nyheter Idag sent på tisdagskvällen är han måttligt road över att en av deras T-shirts hamnat i videon.

– Det viktiga är inte om det är en tröja från Sverige eller ej utan att man uppmärksammar den terror och de övergrepp som hela tiden begås, säger Carlsson.

Han poängterar även över telefon att just den t-shirt som syns i videon inte är kopplad till den kampanj där Lärarförbundet efterlyste kreativa förslag om exponering. Trots att det finns en ådra av svart humor i storyn tycker Carlsson det är viktigare att fokusera på situationen för människor i Syrien och Irak.

– Det besinningslösa våldet och utnyttjandet av barn måste stoppas. Detta borde alla rikta blicken mot istället för mot helt ovidkommande frågor, avslutar han.

Artikeln är uppdaterad med kommentarer från Lärarförbundet

I videon nedan ser du när t-shirten dyker upp (32 min, 33 s)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag