Larm om klanröstning: M i Filipstad anmäler valfusk

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 10 sep 2018 2018-09-10
E-post

FILIPSTAD Moderaterna i Filipstad har anmält potentiellt valfusk efter att ha fått uppgifter om att män kontrollerade vad kvinnor röstade på under förtidsröstningen.

Ulf Söhrman är gruppledare för Moderaterna i Filipstad och har under helgen försökt anmäla valfusk till Valmyndighetens mejladress. Myndighetens sajt har dock legat nere under långa perioder och han vet inte om anmälan har tagits emot.

– Det är den enda helgen de behöver jobba ordentligt på Valmyndigheten, men det har inte funkat, säger en besviken Ulf Söhrman.

Det är diverse brister i valhemligheten som han vill att myndigheten ska titta närmare på. Mer specifikt har det förekommit att män med invandrarbakgrund har bestämt åt kvinnor vad de ska rösta på. ”Klantänkandet gör härmed sin entré i valarbetet”, skriver Moderaterna i Filipstad på sin Facebooksida.

– Det har varit generellt så att invandrarkvinnor har haft män som dirigerar hur de ska rösta, säger Ulf Söhrman vars fru jobbar som funktionär och ska ha sett det med egna ögon.

Socialdemokraterna blev störst

I vissa fall ska röstmottagarna ha sagt ifrån, men då har männen inte lyssnat.

– Det är också risken då att när man har mycket kvinnliga funktionärer i de här sammanhangen så bryr sig inte invandrarmännen om vad de säger. Det är ju deras sätt att tänka, lite grann. De dirigerar sina egna kvinnor och sedan bryr de sig inte om vad de kvinnliga funktionärerna säger heller.

I sitt Facebookinlägg skriver M i Filipstad också om ett tillfälle där en person ska ha ropat ut ett partis namn i en vallokal, som för att säga åt en större grupp vad de bör rösta på. Partiet i fråga ska vara det som har fått flest röster i Filipstad, säger Ulf Söhrman.

Enligt preliminära siffror gick hans parti framåt med 3,2 procentenheter och fick 22,7 procent av rösterna till kommunfullmäktige. Klart störst blev dock Socialdemokraterna med 43,2 procent.

Läs även: Dansk politiker: ”Aldrig sett ett val så odemokratiskt som det svenska”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag