Larmet: Ensamkommande säljer sex till ”äldre” mot boende

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Måndag 10 Dec 2018 2018-12-10
E-post 780

MALMÖ Enligt flera frivilligorganisationer i Malmö blir det allt vanligare att så kallade ensamkommande säljer sina kroppar mot att få mat och någonstans att sova. Det rapporterar SVT Nyheter Skåne.

– Man ser ingen annan lösning. Man är enormt utsatt och får inte stöd från myndigheter. Man saknar boende, det börjar bli kallt och man behöver någonstans att sova, säger Mira Björkegren från Ensamkommandes förbund i Malmö.

Förfarandet kallas ”survival sex” och innebär att de unga männen prostituerar sig i utbyte mot mat och boende.

– Det som jag får höra är framför allt att det handlar mycket om äldre personer och att man får bo hos personen och därmed blir utnyttjad under längre tid, säger Mira Björkegren till SVT.

Johanna Saunders på Röda Korset säger att hennes organisation har märkt samma trend och menar att det är ett resultat av en ”skärpt flyktinglagstiftning”. Den som inte har uppehållstillstånd har inte rätt till ekonomiskt stöd och boende av Malmö stad.

Men enligt Mira Björkegren från Ensamkommandes förbund borde migranterna få hjälp av staten, oavsett status.

– Vi har människor i Sverige och de behöver få skydd. Det spelar ingen roll vilken legal status man har för att det är fortfarande vårt ansvar. Om människor råkar illa ut så ska vi som stat kunna stötta upp. Där kan vi som organisation göra en del men vi kan inte göra allt, säger hon.

Läs även: Afghankaos i Västerås: ”Dras in i kriminalitet, missbruk och prostitution”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag