Lars Beckman (m) blev blockad av SVT – ”Har känt oss fullständigt twitterbombade”

Såhär såg det ut för Lars Beckman (m) på Twitter. Foto: Lars Beckman
  • Måndag 15 jun 2015 2015-06-15
E-post 90

GÄVLE När moderaten Lars Beckman skulle gå in på statliga SVTs officiella Twitter möttes han av en ruta om att han blivit blockerad av public service-bolaget. – Det vore intressant att veta vad de har för blockningspolicy, säger Lars Beckman till Nyheter Idag över telefon.

Det är inte ovanligt att medier kritiseras för vad som kallas en vänstervridning och en av kritikerna är Lars Beckman som är engagerad i Moderaterna. Beckman har bland annat varit känd som riksdagsledamot och är en flitig användare på Twitter, ett medie han använder för att adressera sin kritik mot vad han menar är vänstervridna medier.

Men när Beckman skulle surfa in på sin iPad och ta en titt på det statliga public-servicebolaget SVTs officiella Twittersida möttes han av en fyrkantig ruta.

”Du har blockerats från att följa det här kontot på användarens begäran”, stod det att läsa i rutan.

– Jag har inga synpunkter på det. De får väl blocka vem de vill men det vore intressant att veta vad de har för blockningspolicy och om det grundar sig i att jag har kritiserat SVT på grund av att de är vänstervridna.

– Det är ju olyckligt om det är så att de inte tål kritik, fortsätter Beckman.

Twittrade kritisk text om statsmedia

När vi pratar med Beckman sitter han på tåget, trots det fina vädret ute. Han förklarar att han länge varit kritisk mot vad han upplever är en vänstervridning inom SVT och public service och han har även en teori om vad som föranleder det märkliga tilltaget från SVTs officiella twitterkonto.

– Bakgrunden skulle ju kunna vara att jag twittrade i helgen om en jättebra krönika på Axess hemsida där man skriver om de statliga mediebolagen.

Krönikan som Beckman syftar på är skriven av Hans-Gunnar Axberger som är professor i konstitutionell rätt vid Uppsala universitet. Han var även ordförande i den senaste parlamentariska utredningen om presstödet. I den texten är Axberger djupt kritisk till hur public-servicebolagen idag fungerar.

”Drar man ut det senaste decenniets medie- och samhällsutveckling i tangentens riktning är det enligt min mening mest sannolika att public service, om dess ledare fortsätter på sin inslagna väg, om tio år kommer att vara ekonomiskt försvagat, verksamhetsmässigt fragmenterat och till identiteten upplöst”, skriver Axberger hos tidskriften Axess.

SVT: ”Vi har känt oss fullständigt Twitterbombade av Beckman”

När Nyheter Idag ringer till SVT och pratar med Susanna Dahlstrand, chef för sociala medier, ger hon en helt annan bild. Hon beskriver att de känt sig så pass ansatta av Lars Beckmans kritiska twittrande så de var nödgade att blocka honom. Men han har fått en ny chans av SVT.

– Jag ska säga att just om Lars Beckman gjorde vi så nu att vi hävde den här blockeringen. Men ja, han har blivit blockerad, konstaterar Dahlstrand.

Det är tydligt när vi talar med Dahlstrand att Beckman inte gjort sig skyldig till något övertramp i deras policy på något sätt. Hon menar att i normala fall för att man ska bli blockad av SVT krävs det att man ägnar sig åt hets mot folkgrupp eller hårda personangrepp, men något sådant har Beckman absolut inte gjort poängterar hon.

– Vad som har hänt med Beckman är att vi har känt oss fullständigt twitterbombade av honom för att han är oerhört intensiv och väldigt väldigt produktiv i sitt twittrande. Han pingar oss väldigt mycket och det är mycket åsikter om vad vi gör med vårt uppdrag och det får man ha, man får tycka precis vad man vill om oss och public service.

Flera gånger betonar Dahlstrand att det absolut inte har med Beckmans kritik mot SVT att göra, utan att han helt enkelt pingar SVT, alltså tweetar till dem, så pass mycket att det blir svårt att hantera.

– Anledningen till att han blev blockad var att vi kände att han helt enkelt… vi använder Twitter för att kunna svara på frågor eller driva någon form av dialog med våra tittare. Det blev så intensivt med hans inlägg så att han nästan skymmer sikten för oss, så det var anledningen men det kanske var ett felaktigt beslut.

Men innan vi lägger på luren betonar även Dahlstrand att de inte är långsinta. De har alltså hävt blockeringen på Beckman och ger honom en ny chans.

– Nu får han en ny chans så får vi se om vi kan hantera honom, avslutar Dahlstrand i telefonen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag