Lasarettet har inte råd att operera!

  • Tisdag 4 mar 2014 2014-03-04
E-post

Krisen inom svensk sjukvård slår allt hårdare. På lasarettet i Enköping har ledningen hotat med att ställa in alla höft- och knäprotesoperationer – för att man inte har råd att utföra dom! Det skriver tidningen unt.se

Krisen inom svensk sjukvård är välbekant. Varken resurser eller personal räcker till på sjukhusen. I Enköping är det så illa att lasarettsledningen hotat med att stoppa alla höft- och knäprotesoperationer – för att man inte har råd med dom!

En protesoperation i höft eller knä kostar 68.000 kronor att utföra – medan landstinget endast ersätter lasarettet med 58.000 kronor. Det blir 10.000 kronor i förlust per operation.

I en skrivelse till Uppsala läns landsting slår lasarettsledningen larm och förklarar att lasarettet kommer att göra ett ekonomiskt underskott under 2014 på sju miljoner kronor. Samtidigt hotar man med att stoppa 350 planerade operationer.

För att möta den akuta situationen har landstinget nu beslutat att lasarettet får överskrida sin budget med sju miljoner kronor under 2014.

Krisen bottnar enligt lasarettsledningen i det vårdvalsystem som infördes i januari 2013. Systemet innebär att patienter fritt kan välja mellan landstingsdrivna sjukhus och privata vårdgivare för att få höft- och knäprotesoperationer utförda. Systemet ökade dock på landstingets kostnader med följd att landstingets ersättningar till lasarettet minskade.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag