Lättnad och hån när Per Bolund (MP) meddelar sin avgång

Bild: Poltikerveckan Almedalen/CC BY-SA 2.0/Faksimil Twitter
  • Torsdag 15 jun 2023 2023-06-15
E-post 0

Per Bolund avgår som språkrör för Miljöpartiet, vilket Dagens Nyheter är först med att rapportera. På Twitter avtackas Bolund av Muharrem Demirok (C), medan många vanliga twitteranvändare uttrycker lättnad och hån.

Per Bolund kommer inte ställa upp för omval som språkrör för Miljöpartiet på höstens partikongress, säger Bolund själv till Dagens Nyheter.

– Jag har jobbat med rikspolitik i mer än 20 år. Jag kände att om jag skulle göra någonting annat i livet så är det ett bra tillfälle nu. Samtidigt vill jag skapa bästa möjliga förutsättningar för partiet att hitta en efterträdare och ge den personen chansen att göra bästa möjliga jobb, säger Per Bolund till Dagens Nyheter.

Per Bolund tog över som MP:s manliga språkrör efter Gustaf Fridolin år 2019, då med Isabella Lövin som kvinnligt språkrör. Sedan dess har Lövin ersatts av Märta Stenevi, medan Miljöpartiet hunnit lämna den rödgröna regeringen och lyckats öka i valet 2022, efter en tid med låga opinionssiffror.

Men trots den relativa valframgången är Per Bolund missnöjd med att partiet inte lyckats bättre med att kapitalisera på den uppmärksamhet som klimataktivisten Greta Thunberg fått under mandatperioden.

– Vi lyckades inte visa att det finns en rättviseaspekt i klimatomställningen. Att man kan göra den på ett sätt som gör att människor som har det tufft också får en chans att vara med. Där tycker jag att vi borde ha gjort mer för att se till så att alla kände att man var med på tåget.

Bolund menar emellertid att Thunbergs framgång delvis beror på att hon inte engagerat sig partipolitiskt och därför inte behövt vara konstruktiv.

– Det kanske är lättare om man bara pekar på bristerna och inte behöver ha hela agendan för vad som behöver göras, säger Bolund och fortsätter:

– För vår del tror jag att det handlar om en kombination av att vi dels har suttit länge i regering och att vi lever i en väldigt orolig tid i världen. Det är ganska många mindre partier som ligger dåligt till nu. I osäkra tider är det lättare att dra sig till de stora partierna.

Läs även: Bolund om folks bemötande: ”Skriker landsförrädare”

Den första partiledaren att avtacka Bolund är Muharrem Demirok (C). ”Ditt engagemang för klimatet har bidragit till att frågan står så högt upp på agendan som den gör i dagens debatt” skriver Demirok.

Bland vanliga Twitteranvändare är det många som istället uttrycker lättnad och hån efter beskedet om Bolunds avgång.

Peter Fällgren beklagar dock Bolunds avgång – eftersom ”han var på god väg att ta med sig hela MP ut ur riksdagen”.

Parodikontot Muharrem Andersson passar på att skämta på Bolunds bekostnad.

Bland de mer seriösa kommentarerna till Bolunds avgång märks Per Gudmundsson, som menar att MP borde ta chansen att avskaffa systemet med två språkrör.

Gudmundsson tror emellertid att de dubbla språkrören kommer finnas kvar, och menar att Daniel Helldén, tidigare trafikborgarråd i Stockholms stad, numera riksdagsledamot, är en het kandidat för att ta över efter Bolund.

Susanne Birgersson, ledarskribent på Expressen, menar att Bolund gjort sig själv till en ”lame duck” i och med att han meddelat sin avgång.

Men Bolund får också ros för sina insatser. Dagens Nyheters politiska redaktör Amanda Sokolnicki skriver att ”Bolund är en mycket sympatisk person som – om partiet tillåtit – hade kunnat göra MP till ett grönt och liberalt alternativ.”

Hon håller dock med Gudmundsson om att MP borde avskaffa det dubbla ledarskapet.

Läs även: Per Bolund: Rysstroll och SD bakom MP-hat

Expressens politiska kommentator Viktor Barth-Krohn skriver att ”det vore korkat att döma ut Bolunds tid i MP-toppen som ett misslyckande. Visst, opinionssiffrorna har inte gjort någon lycklig de senaste fyra åren heller, men rent politiskt har få fått så mycket genomfört med ett så knapert utgångsläge.”

Svenska Dagbladets politiska kommentator Henrik Torehammar dömer emellertid ut Bolunds tid som MP-topp. ”Den alltid leende, lite mumlande teknokraten kanske inte passade så bra in i en mer slagkraftig, eller om man så vill, populistisk samtid. När de krafter som kallats ’Gretagenerationen’ tycks vilja se radikalare politik med mer ödesmättad retorik så pratade biologen Bolund om att han alltid var en optimist” skriver Torehammar.

Läs även: Bolunds sköna bonud – över 700 000 i fallskärm

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag