Bolund (MP) om folks bemötande: ”Skriker ’landsförrädare'”

Per Bolund på Almedalen 2013. Bild: Poltikerveckan Almedalen/CC BY-SA 2.0
  • Onsdag 7 jun 2023 2023-06-07
E-post

Som miljöpartist får man ibland elaka tillmälen riktade mot sig och i Kiruna har man på grund av debattklimatet svårt att få personer att kandidera för partiet. Det hävdar språkröret Per Bolund (MP) i en intervju med Aftonbladet.
– Visst händer det att människor går förbi och skriker landsförrädare, säger han till tidningen.

I artikeln står det att Miljöpartiet har svårt att gå hem hos väljare i Norrland och att partiet av många uppfattas som verklighetsfrånvända.

Bland annat i Kiruna där partiet förlorade sin plats i kommunfullmäktige efter valet 2014. Sedan dess har man misslyckats med att åter knipa en plats i kommunen.

– Det som är frustrerande för många miljöpartister är att det är rena lögner och fördomar som sprids. Det är kännetecknande för den nya extremhögern, att de skapar halmdockor som de för krig emot istället för att föra krig mot det vi verkligen säger, säger Bolund.

Läs även: Per Bolund: Rysstroll och SD bakom MP-hat – Jan Emanuel: ”Har lyft fram vad MP faktiskt gjort”

Enligt Aftonbladet är Miljöpartiet det mest avskydda partiet i Sverige och MP-politiker de mest utsatta.

Som stöd för det påståendet hänvisar tidningen till den årliga undersökningen Politikerpanelen från Aftonbladet/Demoskop, som drygt 4 000 politiker har medverkat i. Enligt den undersökningen har nära en av tre miljöpartistiska lokalpolitiker uppgett att de utsatts för ”hat och hot”, både i offentligheten och på sociala medier.

Bolund berättar själv att han ibland får en del arga kommentarer.

– Visst händer det att människor går förbi och skriker landsförrädare, säger språkröret.

Språkröret tycker att partiet bör vara självkritiska över att man inte nått ut till fler väljare. Samtidigt har han en klar bild av vilka det är som försöker motverka partiet.

– Det är lätt att se att de krafter som kämpar emot oss och kämpar emot miljöpolitiken är samma krafter som kämpar emot jämställdhet, som kämpar emot jämlikhet och lika behandling, som angriper Hbtqi-personer eller transpersoner och angriper personer från ett annat land eller som har en annan hudfärg, säger Bolund.

Läs även: ”Kommer att dingla utanför Rosenbad” – Här är inlägget om Bolund (MP) som åtalas

Läs även: Åkesson: Klimatmålet ”självplågeri” – då går proppen hos Bolund

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag