Bolunds sköna bonus – över 700 000 i fallskärm

Per Bolund på Almedalen 2013. Bild: Poltikerveckan Almedalen/CC BY-SA 2.0
  • Fredag 21 okt 2022 2022-10-21
E-post 512

Tidigare klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) har plockat ut över 700 000 i fallskärm från sitt ministeruppdrag, en ersättning som är till för att ex-ministrar inte ska stå utan inkomst. Bolund har emellertid plockat ut ersättningen trots att han behållit sin plats i riksdagen med 71 500 kronor i månaden i lön.

I november förra året avgick flera ministrar när Stefan Löfvens rödgröna regering föll i riksdagen för att ombildas som en socialdemokratisk enpartiregering.

Flera av de ministrar som avgick har plockat ut hundratusentals kronor i en avgångsersättning som ger full ministerlön i ett år efter att de lämnat, rapporterar SVT.

Läs även: Bolunds triumf: Till sist fungerar vindkraften

Ersättningens syfte är att avgående ministrar inte ska stå utan inkomst – men flera av de som plockat ut ersättningen har behållit sina riksdagsplatser med 71 500 kronor i månaden i lön.

Bland dem som utökat riksdagslönen upp till statsrådsnivå märks tidigare miljö- och klimatminister Per Bolund (MP), som plockat ut över 700 000 extra de senaste tio månaderna.

”Det är ett omställningsår och praxis att det används, det har jag också gjort. Mitt nuvarande arvode dras av från den ersättningen, precis som det är tänkt att fungera” skriver Bolund i ett SMS till SVT via sin pressekreterare.

Att ta emot ersättningen trots att man har annan inkomst är tillåtet enligt regelverket, men en minister kan välja att avstå från fallskärmen.

Det gjorde exempelvis Bolunds partikollega Gustav Fridolin när han lämna uppdraget som utbildningsminister för att bli lärare år 2019.

– Att det finns omställningsstöd en kortare period för den som behöver har jag all respekt för. Men jag fick det bästa jobb jag kan tänka mig, som lärare. Och då tror jag att det finns bättre saker att göra med de skattepengarna än att ge dem till mig, säger Fridolin till SVT.

Läs även: Fridolin tar jobb som lärare och avstår avgångsvederlag – hyllas från höger och vänster

Läs även: Roger Mogert (S) behöver inte sluta åka taxi – Skattebetalarna finansierar fallskärm på 4,8 miljoner

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag