Le Pen åtalas för att ha delat IS-bilder på Twitter

Bild: Foto-AG Gymnasium Melle/Faksimil Youtube
  • Torsdag 13 jun 2019 2019-06-13
E-post 1145

PARIS Rassemblement Nationals ledare Marine Le Pen har beordrats av en domstol att infinna sig inför rätta, där hon ska åtalas för att ha delat bilder från terrorgruppen IS på Twitter. 

En domstol i Nanterre, en förort till Paris, beordrar Rassemblement Nationals ledare Marine Le Pen att infinna sig för rättegång för att ha delat terrorgruppen IS bilder på Twitter, rapporterar Daily Mirror.

Le Pen delade bilderna i december 2015, några veckor efter terrorgruppens blodiga attacker i Paris då 130 människor mördades.

Anledningen till inlägget var att en fransk journalist hade jämfört Le Pens parti, som då fortfarande hette Front National, med IS.

Läs även: Le Pen söker demonstranternas stöd inför EU-valet

Le Pen svarade med att lägga upp tre bilder från IS övergrepp och skrev ”Det här är Daesh”, vilket är det arabiska namnet för IS.

Bilderna föreställde den mördade amerikanska journalisten James Foley, en jordansk stridspilot som brändes levande och en fånge som kördes över av en stridsvagn.

Le Pen åtalas för att ha delat ”våldsamma meddelanden som uppviglar till terrorism eller pornografi eller allvarligt skadar mänsklig värdighet” och dessutom kan ses av minderåriga.

Maxstraffet för brottet är tre års fängelse och 75 000 euro i böter. Le Pen, som besegrade president Macron i EU-valet i slutet av maj, kallar åtalet för ett inskränkning av hennes yttrandefrihet.

Stöd Nyheter Idag! Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag