Leif G.W. Persson: ”Det finns hedersmord som helt passerat under radarn”

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 2 jun 2017 2017-06-02
E-post 624

STOCKHOLM Det finns hedersmord som aldrig upptäckts i Sverige. Det hävdar den kände kriminologi­professorn Leif G.W. Persson i ett utspel som inte fått särskilt mycket medialt utrymme.

Det var under Publicist­klubbens debatt på Kulturhuset i Stockholm i måndags som G.W. Persson kom med det spektakulära uttalandet. Debatten handlade egentligen om mordet på fyrårige Kevin i Arvika 1998 som den 72-årige kriminologi­professorn misstänker kanske inte ens var ett brott.

– Det finns nämligen andra förklaringar till de här skadorna han har, oavsett vad rättsläkare och andra säger. Naturliga förklaringar, sade han under debatten.

Leif G.W. Persson känner sig säker på att de två pojkar, som då var fem och sju år gamla, som pekats ut för mordet hela tiden varit oskyldiga. Anledningen till att de trots det fick skulden för dödsfallet var mordet på tvåårige James Bulger i Liverpool i Storbritannien fem år tidigare.

– Då kom de engelska utredarna hit och de föreläste bland annat för Rolf Sandberg (polisens spaningsledare i Kevinfallet red. anm) och sådana här 1994, sade G.W. Persson.

– Då blev det ett jävla behov av svenska barnamördare, alltså barn som mördare. Och så kommer det här, fortsatte han och drog paralleller till rättsskandalen runt påstådde seriemördaren Thomas Quick.

Före detta justitieminister Thomas Bodström (S) deltog också i debatten. Han lanserade en egen hypotes på samma tema där han hävdade att det går en ”trend” när det gäller heders­relaterade mord och att många av dem som idag bedöms vara det i själva verket inte har med heder eller islam att göra.

– Vi som träffar på många av de här förvirrade unga killarna med invandrar­bakgrund, de kan ju inte slå upp någonting i koranen, sade han och menade att man måste ha läst Koranen för att kunna begå hedersmord.

Den före detta S-märkta ministern fick emellertid mothugg av Leif G.W. Persson som slog fast att han inte delar Bodströms analys.

– Ett tag hade jag i stort sett gått igenom alla mord som fanns här i landet. Då hittade jag plötsligt alldeles uppenbara hedersmord som helt passerat under radarn för man har inte haft en susning om begreppet, sade kriminologi­professorn och fortsatte:

– Det är både uppklarade och ouppklarade hedersmord som passerat som annat men de mycket tydligt haft de här mycket speciella karaktäristika när det gäller modus operandi.

Vem tror du har rätt när det gäller hedersmorden?
3201 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag