Leif Östling behåller sina egna pengar – Då rasar medierna och regeringen

Leif Östling. Foto: Wikimedia Commons
  • Måndag 6 Nov 2017 2017-11-06
E-post 44

BLOGG Flera stora tidningar och inte minst företrädare för Sveriges regering rasar mot näringslivstoppen Leif Östling för att han behåller sina egna pengar genom ett bolag på Malta istället för att betala hög skatt i Sverige. I Aftonbladet kritiseras även Malta för att vara ”orättvisa” när de inte har lika höga skatter som Sverige.

BLOGG av Chang Frick

Detta är ingen nyhetsartikel utan en artikel som uttrycker Chang Fricks åsikter. Frick är redaktör på Nyheter Idag, en sajt som definierar sig som i grunden allmänborgerlig.

Näringslivstoppen Leif Östling har tillsammans med sin fru ett företag på Malta. De använder det bolaget när de tar betalt för konsultarvoden. Det är en smart och rationell strategi eftersom Malta har en betydligt lägre skatt än Sverige. Men TT och SVT anser tydligen att det är ett ”avslöjande” efter att de har tagit del av vad som kallas ”paradisläckan”.

När tidningen Aftonbladet på nyhetsplats konstaterar att Östling inte gjort något olagligt när han vill behålla sina egna pengar publicerar de ändå kritik från den tyska politikern Verner Langen som menar att Malta har för låga skatter.

– Det här systemet bygger på orättvis skattekonkurrens, har Langen sagt.

Det orättvisa är alltså, enligt den politiker som Aftonbladet väljer att citera, att Malta inte har lika hög skatt som Sverige eller Tyskland. Vidare skriver Aftonbladet på nyhetsplats att ”Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling anser sig ha rätt att undvika en del skatt i Sverige”.

Men det handlar inte om att ”anse sig ha rätt”. Han har rätt att undvika skatt i Sverige. Det har alla människor. Det är alltså fullt lagligt att starta företag i andra länder än Sverige och skatta sina pengar där. Exempelvis Estland har varit konsekventa med en stram politik och låga skatter just för att locka till sig kapital och investeringar, en bra strategi för ett land som vill någonting med framtiden.

Men det vill inte Sverige. Driftiga människor med vett i skallen flyr det här landet och skattar någon annanstans. Och har du kommit från ett annat land som exempelvis högutbildad programmerare kan Migrationsverket hjälpa dig att lämna landet så du inte arbetar och bidrar här, flera exempel kan nämnas. Det är bidragstagare Sverige ”satsar” på, knappast entreprenörer.

– Om man betalar in 20–30 miljoner om året – vad fan får jag för pengarna? frågar Östling retoriskt.

Den frågan ska inte Östling besvara. Det är en fråga som regeringen ska kunna ge ett bra svar på om de över huvud taget vill att en företagare ska stanna kvar i Sverige. Finansminister Magdalena Andersson påstår för Aftonbladet att man får ”skola, försvar, polis, pension” för en av världens högsta skatter.

Jo, Sverige är ju känt för dess höga polislöner och ytterst stora mängd poliser ute i fält. Vi vet ju alla hur Försvarsmakten är maxad till bredden och att ingen i Sverige  därför ens bryr sig om Rysslands upprustning.  Och skolan ska vi inte tala om, den har väl aldrig varit bättre? Och pensionerna, ja herregud, pensionärerna vet inte vad de ska göra av alla pengar.

Eller inte.

Jag ställer samma fråga som Östling. Vad fan får jag av att betala skatt i Sverige?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag