Lektionsuppgifterna blev en snackis: ”Hade misslyckats med värdegrunden”

Det här fick skolelever i uppgift på MTG-gymnasiet. Foto: Privat
  • Tisdag 10 mar 2015 2015-03-10
E-post

GÖTEBORG En bild på en lapp med lektionsuppgifter från MTG-gymnasiet cirkulerar på Facebook och andra sociala medier med anledning av att SD fick 40% i ett skolval. – Hon tyckte att skolan hade misslyckats med värdegrunden, förklarar en elev till Nyheter Idag.

Gymnasieskolan ”Motorbranschens Tekniska Gymnasium” i Göteborg har blivit en snackis efter att en elev fotograferat en lapp med lektionsuppgifter, en bild som nu sprider sig snabbt i sociala medier. Nyheter Idag har talat med en av eleverna i årskurs tre på gymnasieskolan. Eleven bad om att få vara anonym då han upplever situationen som känslig.

– Hon tyckte att skolan hade misslyckats med värdegrunden, säger eleven om läraren som gav uppgiften till eleverna.

Han förklarar att läraren var bekymrad över att 40 procent av skolans elever hade röstat på Sverigedemokraterna. Med bakgrund av det fick han och klasskamraterna en lektionsuppgift där de skulle svara på hur ”detta är oförenligt med skolans värdegrund”.

Eleven förklarar i telefon för Nyheter Idag att det var uppenbart att den här läraren varit besviken över skolresultatet. Några elever ska samtidigt ha protesterat och menat att de får rösta på vad de vill och att det inte är något skolan ska ha en åsikt om, förklarar han i telefonen.

Sverigedemokraterna har pratat med rektorn på skolan

Nyheter Idag har talat med läraren som eleven pekat ut. Hon medger att det funnits en diskussion om de här sakerna men är i övrigt fåordig. Lappen med lektionsuppgifterna är inget hon på rak arm kände igen, förklarade hon i telefonen för Nyheter Idag. Samtidigt har även Sverigedemokraterna kontaktat skolan och pratat med rektorn.

– Ja, jag har haft en jättebra dialog med rektorn, förklarar Jörgen Fogelklou, politisk sekreterare och pressansvarig för Sverigedemokraterna i Göteborg.

Fogelklou berättar i telefonen att skolans rektor varit tillmötesgående mot honom och att den här lappen med lektionsuppgifter var olyckligt formulerad. Med bakgrund av detta säger Fogelklou att man kan dra ett streck över saken.

– Det händer ju även SD att någon råkar uttrycka sig dumt och sådär. Det här med skolan är inget vi behöver älta tycker jag, säger Jörgen Fogelklou.

Men det stod klart att den här lappen var äkta?

– Ja, det var så jag uppfattade det.

Och vad sa rektorn om den här lappen?

– Att det var väldigt olyckligt formulerat. Men vi har talat med varandra och han var jättetrevlig, jag har verkligen inga problem med skolan på något sätt. Vi kommer säkert få tillfälle att träffa varandra i framtiden och det ser jag fram emot, säger Fogelklou.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag