Lena Sundström till SVT – Här är reaktionerna på Twitter

Journalisten Lena Sundström. Foto: Bengt Oberger / Wikimedia Commons
  • Måndag 16 Nov 2015 2015-11-16
E-post 782

STOCKHOLM På måndagen blev det känt att journalisten Lena Sundström ska börja arbeta på statliga SVT med en programserie om yttrandefrihet. – Att få jobba med stora samhällsfrågor på lång sikt, på mitt sätt, men också som en del av en stor samhällsredaktion. Det vill jag vara med om, säger hon i ett pressmeddelande.

På måndagen blev det klart att journalisten Lena Sundström börjar arbeta på den statliga mediejätten SVT med en programserie om yttrandefrihet. Hon har en lång bakgrund i svensk media och är känd för att uppmärksamma känsliga frågor i samhället.

– Journalistiken står inför stora utmaningar idag, och jag känner att public service kommer att ha en viktigare roll än någonsin att fylla i framtiden, säger Lena Sundström i ett pressmeddelande.

Sundström är hoppfull inför arbetet med programserien om yttrandefrihet och hon ser fram emot att få arbeta med stora samhällsfrågor ”på sitt sätt”.

– Jag är otroligt glad över de uppdrag jag har haft för Dagens Nyheter under de senaste två åren, men det var omöjligt att säga nej till en sådan här möjlighet. Att få jobba med stora samhällsfrågor på lång sikt, på mitt sätt, men också som en del av en stor samhällsredaktion. Det vill jag vara med om.

Sundström: ”Jag är inte konsekvensneutral”

Den statliga mediejättens nya rekrytering väcker kritik på internet och i sociala medier. Bakgrunden är bland annat att Lena Sundström är en öppen motståndare till Sverigedemokraterna och hon tycker att journalister ska göra avsteg från principen om att vara konsekvensneutral.

– Det är bättre att vara tydlig med att SD inte står för demokratiska värderingar och att jag anser att det ligger i mitt uppdrag att vara demokratisk. Jag är alltså inte konsekvensneutral när det gäller mänskliga rättigheter, demokratiska värderingar och Sverigedemokraterna, har hon tidigare sagt till tidningen Journalisten.

I samma artikel förklarade Sundström även vikten av att särbehandla SD jämfört med andra partier. Bland annat ska man som journalist aktivt arbeta för att partiet inte ska få ut sitt budskap, så som man låter ske med andra partier, förklarade hon.

Men trots att statsmedia är stolta över sin rekrytering är reaktionerna inte lika positiva i sociala medier. Nedan ett axplock av vad folk skriver på Twitter.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag