Lenin väntas bli president – Utmanas av Lasso

Lenín Moreno, Ecuadors president, sitter i rullstolen. Foto: Faksimil alianzapais.com.ec
  • Söndag 12 feb 2017 2017-02-12
E-post 1

ECUADOR Presidentkanditaden Lenín Moreno väntas segra i Ecuadors kommande presidentval. Moreno går till val på att förbättra för de fattiga i landet. Hans främsta motståndare är en rik affärsman vid namn Guillermo Lasso som bland annat vill sparka ut Julian Assange från Ecaudors ambassad i London.

Presidentkandidaten Lenín Moreno väntas bli Ecuadors nästa president enligt flera opinionsundersökningar,  rapporterar Svenska Dagbladet. Moreno kandiderar för Alianza PAIS, ett parti som säger sig vilja implementera ”socialism för det 21:a århundradet”, en latinamerikansk socialistisk politik präglad av decentralisering och deltagande demokratiska inslag. Andra presidenter som förespråkat Socialism för det 21:a århundradet är Hugo Chavez i Venezuela, Evo Morales i Bolivia och Lula Da Silva i Brasilien, presidenter som är och har varit mycket populära i sina hemländer men avskydda av USA och dess allierade.

Lenín Moreno var vicepresident i landet mellan 2007 och 2013 under den nuvarande och populära presidenten Rafael Correa. Moreno vill fortsätta Correas reformpolitik för att minska fattigdomen i landet. Lenín är rullstolsburen, ett resultat av att han blev rånad och skjuten i ryggen för 19 år sedan. 2012 var han nominerad till Nobels Fredspris för hans arbete med att förbättra livet för handikappade i landet. Nobelkommittén valde dock istället att tilldela den Europeiska Unionen fredspriset.

Lenín Morenos främsta motståndare är den rika affärsmannen Guillermo Lasso som bland annat vill kasta ut Julian Assange från Ecuadors ambassad i London och införa marknadsliberala reformer.

Valet i Ecuador hålls söndagen 19 februari.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag