Lettisk säkerhetspolis undersöker utbrytarrepublik

Folkrepubliken Lettgallen och gröna gubbar på Krim. Foto: Faksimil Facebook samt Wikipedia.
  • Torsdag 29 jan 2015 2015-01-29
E-post

LETTLAND Efter Krim och Nya Ryssland kommer nu nästa utbrytningskris. Denna gång i Sveriges egna närområde. Men är allt egentligen som det ser ut att vara?

Den lettiska säkerhetspolisen har börjat undersöka den ökande populariteten för Folkrepubliken Lettgallen på sociala medier rapporterar den lettiska TV-kanalen Panorama.

Lettgallen är en region i sydöstra Lettland, på gränsen mot Ryssland. Historiskt sett har regionen haft en nära koppling till den stora grannen i öst, och än idag så bor en stor del etniska ryssar i området.

På bland annat Facebook har personer publicerat och delat en kartbild på ett Lettland där Lettgallen brutit sig loss och bildat en egen stat, Folkrepubliken Lettgallen. En av de personer som delat bilden är den lettiske icke-medborgaren, tillika nationalbolsjevisten, Vladimir Linderman.

En representant för den lettiska säkerhetspolisen säger i ett uttalande att spridande av idéer som dessa, som motsätter sig landets konstitution, även spelar Ryssland rätt i händerna.

Rädslan för den ryska björnen är stor

Redan tidigare har invånare och politiker i Lettland visat sig vara oroliga för den ryska grannens intentioner. I september förra året förklarade den lettiske försvarsministern, Raimonds Vējonis, att alla typer av interventioner liknande den på Krim skulle mötas med dödligt våld.

– Vi kommer att skjuta ihjäl dessa gröna gubbar om det är nödvändigt, sa Vējonis till den vitryska TV-kanalen Belsat då.

Även den estländske försvarsministern, Sven Mikser, uttalade sig om Rysslands geopolitiska inriktning under 2014. För den amerikanska nyhetsbyrån berättade den estländske ministern att Estland och NATO stod redo att möta Rysslands icke-konventionella krigföring.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag