Liam, 14, blev nedslagen och förnedrad: ”Din fucking horunge”

Foto: Polisens förundersökning / Google Maps
  • Tisdag 9 jul 2019 2019-07-09
E-post 1216

GÄVLE 14-årige Liam blev nedslagen och rånad av två angripare som även tvingade honom att göra läten som en katt och en hund. Nu ställs de två utpekade förövarna inför rätta.
– Allt gick för långt och det spårade ur, säger en av dem.

Dagen före julafton hade Liam stämt träff med en tjejkompis i köpcentret Sätra centrum i Gävle. Det var då som två ungdomar attackerade honom med slag och sparkar och tog den telefon han fått av sin syster i födelsedagspresent samt hans tröja.

För Aftonbladet berättar Liam att han fortfarande mår dåligt av överfallet så här drygt sex månader senare.

– Ibland drömmer jag att allt händer igen. Att de sparkar och slår mig, säger han.

Angriparna hotade att skada Liam om han kontaktade polisen, men det gjorde han ändå. I fredags ställdes de två misstänkta pojkarna i 15-årsåldern inför rätta i Gävle tingsrätt åtalade för rån och övergrepp i rättssak.

Nyheter Idag har tagit del av stämningsansökan och förundersökning där det framgår att de två pojkarna, som båda har svenskklingande namn, ska ha utdelat slag och sparkar mot Liams huvud när han låg på marken. De tog även hans glasögon och hade sönder dem.

En av de misstänkta filmade delar av överfallet med sin mobiltelefon. Polisen har gjort en utskrift av det som sägs på filmen där det framgår att Liam ber om ursäkt för att ha umgåtts med en tjej som var tillsammans med en av angriparna.

– De är hans tjej din mammaknullare, säger en av de misstänkta och ger då även prov på ungdomarnas språkbruk.

– Hajde jalla, vi är klara här, säger samma angripare som sedan tvingar ned Liam på knä för att göra hund- och kattläten.

– Bra vi är klara. Jalla, tagga din fucking horunge. Just det just det, av med tröjan. Ge mig den. Kasta hit. Jalla tagga din hora, säger en av de misstänkta slutligen.

I polisförhör har de misstänkta vidgått delar av händelseförloppet.

– Vi skulle bara snacka med honom från början men allt gick för långt och det spårade ur, säger en av dem.

På onsdag ska ungdomarna få sin dom i tingsrätten.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag