Libanon inleder offensiv mot Islamiska staten

Foto: Libanesiska armén
Foto: Libanesiska armén
  • Tisdag 8 aug 2017 2017-08-08
E-post 25

LIBANON Den libanesiska armén har attackerat jihadister från Islamiska staten. Det skriver den libanesiska armén på sin hemsida.

Det handlar om ett bergsområde i nordöstra delen av landet nära gränsen till Syrien där bland annat två kristna små städer, Ras Baalbek och Al-Qaa, ligger. Hundratals, kanske tusentals, terrorister från den ökända islamistgruppen har under inbördeskriget i grannlandet tagit sig över gränsen till Libanon. Många av dem under förevändningen att de är flyktingar.

Jihadisterna utgör sedan dess en plåga för civilbefolkningen med kidnappningar och beskjutningar och de har dessutom tagit kontroll över ett drygt 100 kvadratkilometer stort område längs gränsen till Syrien.

IS närvaro har gjort att lokalbefolkningen format en milis för att försvara sig från terrorn. Beväpnade patrullerar de byarna och städerna och skapar på så sätt trygghet för lokalbefolkningen, skrev Daily Star 2014.

Enligt AP förbereder den libanesiska armén nu för en större offensiv som ska syfta till att rensa ut IS från denna del av landet. Boende i Bekaadalen vittnar om dagliga arméförstärkningar på väg mot fronten.

Den reguljära armén får stöd från den shiamuslimska Hizbollahmilisen och antas även koordinera offensiven med den syriska militären och Syriens president Bashar al-Assad. Det senare är känsligt eftersom USA stöder Libanon och dess militär men vill störta Assad från makten. Libanesiska myndigheter förnekar därför samarbetet med Syrien.

Libanon har tagit emot över 2,2 miljoner flyktingar från Syrien sedan inbördeskriget bröt ut. Ingen vet hur många och i sådana fall vilka av flyktingarna som sympatiserar med IS eller liknande islamistiska grupperingar och därför kan sägas utgöra sovande terrorceller.

Därför beskrivs offensiven som extra känslig. Det finns risk att IS-sympatisörer i Libanon hämnas med terror- och andra våldsdåd. Flera bilbomber som preparerats av jihadister i nordöstra Libanon har senaste åren skickats till huvudstaden Beirut för att där sprida kaos och död.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag