Liberaler var tysta när Fria Tider rapporterade om Turkiets legalisering av sex med barn

Birgitta Ohlsson kommenterar först när "rätt" media rapporterar. Montage: Nyheter Idag
  • Söndag 14 aug 2016 2016-08-14
E-post

TURKIET Nyheten att Turkiets författningsdomstol avskaffat en lag om åldersgräns för sex har det senaste dygnet publicerats av Dagens Nyheter, Expressen, Aftonbladet med flera. Birgitta Ohlsson (L) har högljutt fördömt beslutet. Fast nyheten är egentligen en månad gammal, och redan för en dryg vecka sedan uppmärksammades saken av Fria Tider. Men då var det tyst från politikerhåll.

I Turkiet är myndighetsåldern för sex egentligen 18 år, men undantag har tidigare gjorts ned till 15 års ålder. Att ha sex med personer under 15 har dock automatisk klassats som sexövergrepp, oavsett omständigheterna.

Efter att en domstol i lägre instans tidigare i sommar menat att den lagen borde tas bort med motiveringen att den inte skiljer på en fyraåring och en fjortonåring, som enligt domstolen kan ge sitt samtycke till sexuella handlingar, hamnade frågan hos författningsdomstolen som höll med och följaktligen rev upp den omstridda lagen. Domarna var emellertid långt ifrån eniga. Av de tretton domarna var sju för, och sex emot.

Birgitta Ohlsson, som länge varit engagerad i feministiska frågor är kritisk mot beslutet.

– Vi är alla enormt besvikna på utvecklingen i Turkiet just nu och EU-medlemskapet finns inte på kartan för tillfället. Men det här är bara toppen på ett isberg av hur Turkiet går käpprätt i fel riktning, säger hon till Expressen.

Hon kräver också att utrikesminister Margot Wallström stämmer in i fördömandet.

Att detta blivit en nyhet i Sverige först nu, trots att Hurriyet Daily News rapporterade om saken för redan en månad sedan, kan bero på att internationella medier tycks ha upptäckt saken först för några dagar sedan. Redan innan dess rapporterade dock Fria Tider om det, men då var det inget som uppmärksammades av övriga medier.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag