Liberalerna har förtroende för Morgan Johansson (S)

Foto: Nyheter Idag/Riksdagen/Twitter
  • Måndag 11 Nov 2019 2019-11-11
E-post 1643

SVERIGE Liberalerna kommer inte att rösta för ett misstroende mot justitieminister Morgan Johansson. Det meddelar gruppledaren Johan Pehrson (L) på måndagen till Expressen. – Regeringen måste vidta kraftfullare åtgärder mot gängen. Men vi är inte beredda att stödja misstroendeförklaringen, säger Pehrson som hänvisar till Januariavtalet.

KD och M kommer att ställa sig bakom misstroendeförklaringen som SD väcker mot justitieminister Morgan Johansson vid onsdagens partiledardebatt. Som skäl för misstroendet anges att Johansson inte förstår eller klarar av att hantera den senaste tidens våldsamheter i Malmö.

Men de två tidigare allianskollegorna, C och L, ser ut att rädda kvar Johansson som minister. För att Johansson ska tvingas bort krävs att 175 ledamöter röstar för ett misstroende, en majoritet.

Johan Pehrson är gruppledare för Liberalerna. Han säger till Expressen att L inte är beredda att stödja misstroendeförklaringen. Som skäl anges  Januariavtalet.

– Vi gör ju inte det när vi ingått Januariavtalet utan då ska Januariavtalet brytas på något sätt, säger han till Expressen. Johan Pehrson säger att man ska diskutera frågan på sitt gruppmöte.

Liberalerna har på annat håll riktat hård kritik mot Morgan Johansson.

På Twitter skriver Liberalernas Robert Hannah att det ”borde vara en självklarhet” att justitieminister har juristexamen. Morgan Johansson är journalist och saknar juristexamen. Både Robert Hannah och Johan Pehrson är jurister.

 

Robert Hannah har också skrivit om hur han skulle agera om han hade varit statsminister. Då hade han inte ”låtit detta fortsätta”.

 

När han av en annan Twitteranvändare får en uppmaning att vara med och fälla justitieministern hänvisar Robert Hannah till att man inte är i opposition.

Centerpartiet har inte gett ett definitivt besked och ska först ha möte med riksdagsgruppen på tisdagen.

– Vi tar ju alltid den här typen av frågor på allvar och den kommer därför att diskuteras när vi har riksdagsgrupp i morgon, men jag har väl lite svårt att se hur det skulle innebära en lösning på den akuta situationen i Malmö, säger gruppledaren Anders W Jonsson till TT.

Bli prenumerant och gör skillnad

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag