Liberalerna rasar över Moderaternas ”ovärdiga ton”

Karin Karlsbro (L) till vänster. Foto: Pressbild Liberalerna/Facebook Moderaterna
  • Torsdag 5 mar 2020 2020-03-05
E-post 465

SVERIGE EU behöver stärka gränsskyddet. Men Moderaterna har en ovärdig ton när de argumenterar för det. Det skriver två liberala toppolitiker i en debattartikel i Aftonbladet.

Det är bilden på Ulf Kristersson i ett slags oljerock/jaktrock och en teckning på Tobias Billström som väckt ont blod hos EU-parlamentarikern Karin Karlsbro och riksdagsledamoten Tina Acketoft, båda från Liberalerna.

”Vi är många som är överens om att gränsskyddet också bör stärkas, däremot motsätter vi oss den fullständigt ovärdiga ton som hörs just nu i debatten, i synnerhet från Moderaternas håll”, skriver debattörerna och fortsätter:

”Både Tobias Billströms tweet och bilden på Ulf Kristersson i jaktkläder bakom texten ’Stärk gränsen!’ signalerar att det absolut viktigaste för dem är att till varje pris hindra flyktingar från att ta sig hit. Den här typen av retorik avhumaniserar flyktingar och blundar för att det handlar om en enorm humanitär tragedi som framförallt drabbar de människor som tvingas fly.”

Samtidigt tycks Karlsbro och Acketoft hålla med Kristersson och Billström om att gränsskyddet måste stärkas. Man skriver:

”Stärk gränsskyddet. Så länge vi saknar en europeisk migrationspolitik och resurser för ett gemensamt, rättssäkert gränsskydd riskerar vi att hamna i liknande situationer om och om igen. Liberalerna vill se att EU på sikt tar över ansvaret för hela den yttre gränskontrollen för att säkra att samma regler och rättssäkerhet ska gälla överallt.”

Karlsbro och Acketoft gör ett par till poänger.

• Man vill att alla som kommer till Sverige ska ha rätt att söka asyl.

• Fortsätt med avtal med länder som Turkiet.

”Samarbete med EU:s grannländer såsom det med Turkiet är nödvändigt för att stoppa dödsfallen på Medelhavet och förhindra exploatering av flyktingar. EU bör se till att avtalet hålls, Turkiet ska inte få och använda människor på flykt som förhandlingskort. Därtill måste EU öka ansträngningarna för att få slut på striderna i Syrien”, skriver de två och avslutar:

”Liberaler har en vision om ett starkare mer solidariskt EU. Vi kommer aldrig att korsa armarna och mota människor eller sitta på avbytarbänken när andra medlemsländer förhandlar aktivt. Det behövs mer EU och mer liberaler i EU-arbetet.”

Hjälp oss växa!

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Här är din chans att hjälpa till.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag