”Liberalerna” vill bekämpa låga skatter – Riktar moralisk kritik mot Leif Östling

Mats Persson (L) i SVT Agenda. Foto: svtplay.se
  • Måndag 6 Nov 2017 2017-11-06
E-post 256

SVERIGE Låga skatter i form av skatteparadis ska bort genom samarbete med skattemyndigheter runt om i världen. Det säger Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson i SVT Agenda på söndagen med anledning av att Leif Östling har ett bolag på Malta. – Jag tycker det är moraliskt fel, säger Persson.

I söndagens SVT Agenda uppmärksammas att näringslivstoppen Leif Östling har ett bolag i Malta där han kan betala lägre skatt än i Sverige. I tevestudion fick Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson möta LO-ordföranden Karl Petter Thorwaldsson och då fick de frågan om vad de tyckte om Östlings beslut att skatta en del av sina pengar på Malta.

Men någon debatt fick tevetittarna aldrig se. Thorwaldsson var inte helt oväntad kritisk till Östling och Persson stämde in i LO-ordförandens kritik.

– Alla människor har ett moraliskt ansvar att betala sin skatt och göra rätt för sig. I den moralen ligger också att man måste kunna se sig själv i spegeln på morgonen och se sig själv i ögonen och känna att man har gjort rätt, sade Persson.

Sedan förklarade Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson hur han vill bekämpa låga skatter.

– EU behöver ta ett större tag i kring den här typen av frågor. Skattemyndigheter runt om i världen behöver samarbeta mer för att dels ska vi inte ha skatteparadis, men vi behöver också se till att man täpper till olika typer av luckor som finns i skattelagstiftningen.

– Jag tycker det är moraliskt fel, säger liberalen.

FAKTA Så arbetar Nyheter Idag

Nyheter Idag köper opinionsmätningar från Sentio som vi publicerar en gång i månaden. Vi har tagit det redaktionella beslutet att alltid ange "Liberalerna" med citationstecken i dessa mätningar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag