Liberalerna vill stoppa bidrag till etniska organisationer

Johan Pehrson håller tal på Almedalen 2023. Bild: News Oresund/CC BY 2.0
  • Torsdag 10 aug 2023 2023-08-10
E-post 0

Liberalerna vill stoppa statsbidragen till etniska organisationer. Syftet är att förbättra integrationen genom att försvåra för föreningar som spär på etniska konflikter eller ägnar sig åt propaganda, rapporterar TT.

Frågan kommer att drivas av Liberalerna i höstens budgetförhandlingar med de andra Tidöpartierna, och som exempel nämner Johan Pehrson bland annat Ryska riksförbundet som spridit Putinpropaganda samtidigt som de tagit emot statsbidrag.

Istället för etnisk bakgrund ska ”intresset och verksamheten” stå i centrum för föreningar som tar emot bidrag från staten om Liberalerna får som de vill.

– Sverige är ett land byggt på folkrörelser i bred bemärkelse. Det här måste vi nu ta in i dagens Sverige så att fler är med som scouter, i idrott och i kultur. Då måste man kraftsamla där, säger Johan Pehrson och fortsätter:

– Så driver man på integrationen, att människor från olika bakgrunder, olika etniciteter, gör saker tillsammans oavsett om man håller på med konsthantverk eller spelar basket. Men det ska inte grundas på om man har en rysk eller annan bakgrund.

Pehrson tar även upp en granskning från Riksrevisionen som visade att svag statlig kontroll av bidragen bidrar för fusk och missbruk.

– Pengarna rinner iväg till saker som i värsta fall inte bara motverkar integration, utan jobbar på uppdrag åt främmande makt. Det är det vi vill komma åt, säger Pehrson, som vill att det i framtiden ska bli svårare för föreningar att få statsbidrag grundat enbart på etnicitet.

– Jag vill flytta de etniska föreningarnas pengar till andra föreningar. Föreningar är bra och bidrar kraftfullt till integration, framtidshopp och meningsfull fritid.

Läs även: Riksrevisionen totalsågar Folkbildningsrådets miljardrullning: ”Brister i alla led”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag