Liberalernas nya drag – vill införa ny skatt

Foto: Nyheter Idag/Facebook
  • Lördag 13 apr 2019 2019-04-13
E-post 1240

SVERIGE Liberalerna profilerar sig inför EU-parlamentsvalet på frågan om en ny skatt – en gemensam koldioxidskatt för Europa. I en Facebookreklam påpekar L att man är det enda parti i riksdagen som driver frågan.

På sin hemsida skriver Liberalerna om att man på sikt vill ha ett ”så lågt skattetryck som möjligt”.

”Det är fullt genomförbart om man skalar bort allt som Liberalerna tycker att staten ska låta bli att ägna sig åt”, skriver partiet.

Men inför EU-valet har man valt att profilera sig på att införa en skatt istället för att sänka eller avskaffa. Det handlar om en europeisk koldioxidskatt som läggs på icke förnybara bränslen som till exempel bensin och diesel.

Liberalerna konstaterar på Facebook att man är det enda partiet i Sveriges riksdag som är för den skatten.

 

Tidigare har man uppmanat sina Facebookföljare att dela ett inlägg om kolidioxidskatt om de håller med. Då var responsen något ljummen. Det är 15 Facebookanvändare som visar att de håller med genom att dela – inklusive lokalföreningen för Liberalerna i Bergshamra och Solna.

På sin hemsida argumenterar Liberalerna för skatten. Det handlar om att ta ansvar för klimatet och kunna ”trycka på” andra länder.

”Genom en gemensam koldioxidskatt tar EU sitt gemensamma ansvar för klimatet och kan med större trovärdighet trycka på för att fler länder i världen ska möta klimathotet med nödvändiga reformer. Skatten bör på sikt tas in på EU-nivå medan ett första steg kan vara en harmoniserad lägstanivå för koldioxidbeskattning i EU:s medlemsländer”, skriver man.

På Liberalernas Facebooksida är reaktionerna något skeptiska.

En man som kommenterar tycker att Liberalerna inte är riktiga liberaler utan att de är ”sossar” – och hänvisar till L:s vilja att införa en ny skatt.

 

Reaktionerna på Twitter är blandade.

Konservativa SD-märkta debattören Mira Aksoy ställer sig något frågande till budskapet.

En annan som kommenterar heter Carl Svanberg. Han gör en jämförelse med det socialistiska Vänsterpartiet.

 

Moderaten Henrik Sundström antyder att Liberalerna skulle fungera som en kontraindikator.

 

KD:s policychef Johan Ingerö gör en referens till tidigare partiledaren för Liberalerna/Folkpartiet Per Ahlmark och flaggar för risken med att ge EU beskattningsrätt.

 

Charlie Weimers, kandidat för SD till EU-parlamentsvalet tycker inte att Liberalernas förslag är särskilt liberalt.

Att jag är mer liberal än ”Liberalerna” säger kanske lite om mig. Men mest säger det kanske om ”Liberalerna””, skriver Weimers på sin Facebook.

 

Tror du att förslaget om att införa en ny skatt kan ge Liberalerna fler röster?
2333 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag