Liberlands president arresterades av kroatisk polis

Liberländske presidenten Vít Jedlička utropade Liberland för en månad sedan. Foto: RT Ruptly
  • Tisdag 12 maj 2015 2015-05-12
E-post 18

LIBERLAND Den europeiska mikrostaten Liberlands president arresterades i helgen av kroatisk polis för att olagligt tagit sig in i Kroatien. Själv menar han dock att myndigheterna i Zagreb bara ville diskutera framtiden med honom.

Den 13:e april i år utropades den europeiska mikronationen Liberland. Belägen på en halvö stor som Grängesberg mellan Kroatien och Serbien skapade två tjeckiska libertarianer världens kanske mest frihetliga stat.

Den lilla republiken har dock redan hamnat i onåd med ett av sina grannländer. Detta efter att kroatisk polis arresterat Liberlands president, Vit Jedlička, för att olagligt tagit sig in i Kroatien.

– Den liberländske presidenten fängslades på kroatiskt territorium utan att han passerat gränsen, och då inte heller brutit mot någon lag eller reglering, gick att läsa i ett pressmeddelande på Liberlands officiella hemsida.

Man menar att gripandet även var felaktigt då Kroatien faktiskt hävdat sin rätt över territoriet innan – om en sådan hävd fortfarande kvarstår kan president Jedlička omöjligen, i enlighet med kroatisk lag, ens ha varit i närheten av att passera en gränsövergång in i Kroatien.

Av de kroatiska myndigheterna ålades han sedan att betala böter på 1200 kroatiska Kuna, vilket motsvarar ungefär 1540:- SEK.

Presidenten inte bitter

Från Kroatiens håll menar man att Jedlička i själva verket kom från den serbiska sidan av gränsen, alltså över floden Donau.

– Vi kan bekräfta att herr Jedlička har arresterats för att olagligen passerat gränsen mellan Republiken Kroatien och Republiken Seriben, utanför de officiella gränspassagerna, förklarade kroatiska rikspolisstyrelsens Jelena Bikić för The Daily Caller.

Den liberländske presidenten själv är dock inte bitter. För Vice News berättar han att han tror att tilltaget i själva verket var ett sätt för de kroatiska myndigheterna att få ett samtal med ledaren för det nya grannlandet.

– Det var hundratals människor som passerade gränsen från Kroatien till Liberland, och det är de [myndigheterna, red. Anm.] inte vana vid, berättade presidenten.

Stor fest på fredag

Imorgon kan Liberland fira en månad som stat och på fredag kväll kommer det hela att högtidlighållas, bland annat genom att presidenten ska dela ut medborgarskap.

Enligt Vice News har hundratusentals människor redan ansökt om medborgarskap till den libertarianska mikronationen, vars taxeringssystem ska vara frivilligt och där medborgarna fritt får delta i ett direktdemokratiskt styrelseskick.

Nedan en kort intervju med Vit Jedlička strax efter att han utropat republiken.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag