Libyern Mohammad Hassan våldtog 9-årig flicka – slipper livstids utvisning

Foto: Kat Jayne/Creative Commons
  • Fredag 28 Dec 2018 2018-12-28
E-post 1859

MALMÖ Idag dömdes Mohammed Hassan till sex års fängelse och femton års utvisning för våldtäkten mot en nioårig flicka i Malmö. ”Av Mohammed Hassans uppgifter framgår att han den aktuella dagen befann sig i området för att leta efter en tjej att våldta, att han inte brydde sig om ifall tjejen var ett barn”, står att läsa i domen.

Den 25 oktober kom Hassan fram till den nioåriga flickan som befann sig vid ett cykelförråd på innergården. På något sätt lyckades han få med sig flickan, varpå han enligt åklagarens gärningsbeskrivning i åtalet ”har lurat in målsäganden i ett soprum som han sedan låst, brottat ner henne på golvet, slagit henne i ansiktet med öppen hand, dragit av hennes kläder på underkroppen och hållit fast hennes ben. Han har tagit ett stryptag om hennes hals så att hon känt smärta, tillfogats ett blåmärke på halsen och fått svårt att andas. Han har vidare hotat att slå henne om hon inte slutade skrika.”

Fem dagar efter våldtäkten kom Hassan själv till Polisen och erkände vad han gjort. Idag dömdes han vid Malmö tingsrätt till sex års fängelse för grov våldtäkt mot barn och fick förbud att återvända till Sverige inom 15 år. Han dömdes samtidigt även för två fall av sexuellt ofredande i norra Sverige – varav det ena offret bara var fjorton år vid tillfället – ringa misshandel, stöld, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Han förekommer sedan tidigare under åtta avsnitt i belastningsregistret.

Grov våldtäkt mot barn ger fängelsstraff på lägst fem år och max tio år. Att Hassans straff hamnar i den lägre delen av straffskalan motiveras med att den begångna gärningen endast omfattar penetration med fingrar av vagina och anus.

Mohammed Hassan är medborgare i Libyen och är 30 år gammal. Han har haft uppehållstillstånd i Sverige sedan 2010, och trots flera fällande domar för bland annat rån, misshandel och våld mot tjänsteman, har utvisning aldrig varit aktuellt. Efter att ha sexuellt ofredat 14-åringen i Skellefteå i slutet av augusti försattes han på fri fot och kunde därför bege sig till Malmö och genomföra barnvåldtäkten två månader senare.

Rättens ordförande var skiljaktig i fråga om strafftiden och menade att det faktum att Hassan själv anmält sig till Polisen borde medföra en strafflindring på ett år.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag