Lidingömoderaterna har fått nog av Afghanistans konsulat: ”Uträttar sina behov i närliggande parker och hus”

Foto: FT Bild / Lidingöbo
  • Onsdag 27 jan 2021 2021-01-27
E-post

LIDINGÖ Stök, bråk och bajs. Problemen med besökarna till Afghanistans konsulat på Lidingö har pågått i flera år. Nu har kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M) tröttnat och begärt ett möte med Afghanistans ambassadör.
– Vår förhoppning är att de flyttar till något annat område helt enkelt, säger han.

På Facebook har Lidingömoderaterna gjort ett inlägg om att man efter många års problem har fått nog av Afghanistans konsulat, som ligger i ett bostadsområde i kommunen och uppges vara det enda afghanska konsulatet i Norden.

”Trots upprepade tillsägelser och försök till lösningar fortsätter kaoset”, skriver Daniel Källenfors som har undertecknat inlägget, och fortsätter:

”Konsulatet saknar fungerande kösystem och har inte ombesörjt behovet av väntrum och toaletter, så konsulatets besökare söker skydd, värme och uträttar sina behov i närliggande parker och hus. Kläder och matrester efterlämnas och det är ofta bråk och stök i anslutning till konsulatet. Polisen kallas ofta dit på grund av ordningsstörningar som kan handla om att personer inte fått sina ärenden hanterade av konsulatet trots timmar av köande.”

Nyheter Idag har tagit del av ett mejl till kommunen där en person berättar om vad som har försiggått i ett höghus nära konsulatet.

”I förrgår låg det matrester i hela trappan upp till vinden. Snabbnudlar. Igår var det någon som hade bajsat högst upp samt lämnat sina vinröda damhandskar (troligtvis användes det som toapapper)”, skriver personen som gissar att det handlar om konsulatets besökare.

Daniel Källenfors skriver att han har fört samtal med konsulatet och dess hyresvärd men att detta inte har lett till någon förbättring. Han har därför valt att bjuda in Afghanistans ambassadör till sitt kontor för att reda ut saken.

När Nyheter Idag når Källenfors på telefon har han precis fått beskedet att ambassadören tackar ja till inbjudan. Han hoppas att mötet slutar med en flytt.

– Vi tycker att den här typen av verksamhet med så mycket människor som ska dit inte hör hemma i ett bostadsområde. Vår förhoppning är att de flyttar till något annat område helt enkelt, där det inte är lika störande, säger Källenfors.

– Det borde ju ligga i konsulatets intresse också att de hanterar sina landsmän på ett bra sätt.

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag