Lika många dödsskjutningar 2022 som hela 2021

Foto: Pixabay
  • Lördag 20 aug 2022 2022-08-20
E-post

På fredagseftermiddagen sköts en gängledare ihjäl i köpcentrumet Emporia i Malmö, rapporterar bland andra Expressen. Mordet innebär att fjolårets siffra för antalet dödsskjutningar i Sverige nu är tangerad.

Enligt polisens statistik har 44 stycken dödsskjutningar skett fram till och med den 15 augusti i år. I och med fredagens mord i Malmö har nu fjolårets siffra på 45 antal dödsskjutningar uppnåtts.

De dystra siffrorna innebär också att rekordåret 2020 – då 47 personer sköts ihjäl – är mycket nära att slås. Det året hade 30 personer skjutits ihjäl fram till och med den sista augusti. År 2021 låg den siffran på 33.

Läs även: Tre gånger fler dödsskjutningar hittills i år

Den 45:e dödsskjutningen ägde rum i Malmö där en 31-årig gängledare avled efter att ha skjutits vid 5-tiden i köpcentrumet Emporia i staden.

Vid skottlossningen träffades även en 39-årig förbipasserande kvinna som skadades allvarligt. Enligt TV4 Nyheterna var kvinnan en turist i staden.

En 15-årig pojke kunde gripas av polisen kort efter händelsen. Han har nu anhållits av polisen på sannolika skäl misstänkt för mord och försök till mord.

På lördagens pressträff om mordet säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö, att staden just nu är inne i ett mycket svårt konfliktläge.

– Just nu är vi inne i en grov våldsspiral med flera mord, säger hon till den samlade presskåren.

Malmö har tidigare lyfts fram som ett positivt exempel av justitieminister Morgan Johansson i kampen mot den organiserade brottsligheten. Bland annat i en intervju med Aftonbladet oktober 2021.

Läs även: Nu lovar regeringen att knäcka gängen – igen

Läs även: Ska ”knäckas” och ”jagas till världens ände” – regeringens löften om gängen

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag