Lika stort förtroende för Åkesson och Löfven

Stefan Löfven och Jimmie Åkesson har lika högt förtroende enligt Aftonbladet. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 13 okt 2015 2015-10-13
E-post 1652

POLITIK Svenska folket har nu lika stort förtroende för Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som för statsminister Stefan Löfven.

Förtroendet för statsministern har rasat sedan i somras, skriver Aftonbladets kolumnist Lena Mellin i en artikel som publicerades under tisdagskvällen. Mellin utgår från en undersökning som Aftonbladet tagit fram i samarbete med Inizios där allmänhetens förtroende för de åtta riksdagspartiernas partiledare mätts.

Sedan riksdagsvalet förra hösten har väljarnas förtroende för Löfven fått sig en rejäl knäck. I december 2013 hade 54 procent  av väljarna förtroende för S-ledaren, en andel som nu minskat till 29 procent. Även förtroendet för den moderata partiledaren Anna Kinberg Batra har minskat, bara 28 procent har idag förtroende för henne.

Raset för partiledarna för riksdagens två största partier gör att Jimmie Åkesson nu åtnjuter förtroende bland en lika stor andel av väljarna som Löfven. Det är första gången i mätningen som SD-ledaren har lika högt förtroende bland väljarna som en regerande statsminister.

Samtidigt som 29 procent säger att de har stort eller mycket stort förtroende är det 55 procent av väljarna som uppger att de inte har något förtroende alls för honom. Den enda partiledare som en större andel av väljarna säger att de inte litar på är Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

Politiker som vill hålla sig populära tycks göra bäst i att hålla sig borta från politiken helt och hållet. Mammalediga Annie Lööf, som hittills varit ledig i en månad, är nämligen den partiledare som flest säger att de har förtroende för. Hela 35 procent har stort eller mycket stort förtroende för Lööf som just nu inte syns eller hörs i media överhuvudtaget.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag