Linda Staaf sågar medierna: ”Som att jag var med i en dålig film”

Bild: Europol
  • Lördag 22 apr 2023 2023-04-22
E-post 0

Linda Staaf, den förra underrättelsechefen för polisens nationella operativa avdelning Noa, hamnade i rampljuset för mediernas bevakning om skandalen inom polisledningen. I en första intervju sedan polischefen Mats Löfvings död sågar hon nu mediernas hantering av affären.
– Jag kände mig maktlös och det var som att jag var med i en dålig film där jag blev ditsatt för brott som jag inte hade begått, säger hon till Medierna i P1.

– Det jag upplever det var att mediernas rapportering har varit personfokuserad, den har varit onyanserad, säger hon och fortsätter:

– Alla fakta som har kommit fram visar att jag har rätt kompetens för mitt uppdrag. Och det är också både jag och mina chefer övertygade om. Men ändå så har medias rapportering om mig till stor handlat om att jag var fel person på fel plats.

Läs även: Här är Linda Staafs bakgrund och meriter

På frågan vilka publiceringar det är hon tänker på svarar Staaf att det är de publiceringar som handlade om henne som person och där hon – enligt henne – fråntogs sina meriter och kompetens och framställdes som ”en lycksökerska”.

– Fakta också är att jag har aldrig varit misstänkt för brott och inte varit föremål för en arbetsrättslig process. Ändå så framställdes jag i media som en förövare.

– Ett exempel på hur tydligt det framkommer är att samma kväll som Viksten hade presenterat sin utredning så är huvudrubriken i Rapport att ”Staaf frias”. Och då ställer jag mig själv frågan: frias från vad?

Läs även: Så friades Staaf och Thornberg när all skuld lades på Löfving

Det var i rapporten ”Hur efterlever polisen offentlighetsprincipen” från polisforskaren Stefan Holgersson som kritik riktades mot rekryteringen av Linda Staaf som underrättelsechef på Noa, som enligt honom tillsattes trots att hon saknade flera av de meriter och kvalifikationer som krävdes för att få tjänsten.

Enligt en promemoria från polisens säkerhetschef Ari Stenmanm, som Expressen tidigare har rapporterat om, berättade Staaf för honom att hon och hennes chef på Noa Mats Löfving hade en relation som varade i sex år från 2015 till 2021.

I deras samtal beskrev hon relationen som destruktiv. Löfving var dessutom den som fattade beslutet att Linda Staaf skulle få tjänsten som underrättelsechef.

Läs även: ”Ytlig relation” enligt Staaf – varade i sex år enligt hemligt dokument

Efter Staafs samtal med Stenman i december 2021 upprättade säkerhetschefen en polisanmälan mot Löfving för grov fridskränkning, olaga förföljelse och ofredande. Anmälan lades senare ned av åklagare.

Samtidigt uppgav Linda Staaf till medier att relationen med Löfving var ”privat men ytlig”. Det står hon fortfarande fast vid.

Linda Staaf har efter mediernas rapportering om affären anmält tre publiceringar till Medieombudsmannen. Publiceringarna är gjorda av Svenska Dagbladet, TV4 Nyhetsmorgon och SVT.

Läs även: Detta talar för att Linda Staaf ljuger

Läs även: Linda Staafs påstående synat – här är alla mejl om henne till polisen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag