Lindberg efter UG-reportage om organiserat tiggeri: ”Rykten, myter och rena lögner ”

Anders Lindberg. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 7 okt 2016 2016-10-07
E-post 1049

STOCKHOLM Efter att SVT Uppdrag Granskning sände ett reportage om det organiserade tiggeriet har Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg mött hård kritik i sociala medier efter att han tidigare slagit fast att ”organiserat tiggeri är en råtta i pizzan”. I en ny ledare håller Lindberg till stor del fast vid samma påstående.

Efter att SVT Uppdrag Granskning undersökt det organiserade tiggeriet i ett reportage där de besöker Bulgarien har debatten stundtals gått varm i sociala medier. Reportaget visar hur fattiga människor utnyttjas av kriminella ligor och att tiggarna inte får behålla de pengar de lyckas samla in. Tiggarna arbetar i praktiken som om de vore slavar, eller som det heter  i juridiska termer: ”människohandel”.

Men trots att internationella rapporter från EU länge varnat för att tiggare utnyttjas av kriminella ligor har vissa opinionsbildare aktivt försökt förminska slaveriet på svenska gator. En del har till och med gått så långt att de offentligt har förnekat människohandeln.

”Organiserat tiggeri är en råtta i pizzan”, slog Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg fast i en ledare förra året.  Han argumenterade för att påståendet om organiserat tiggeri bara är en myt.

Skyller kritik på högerdebattörer

Efter att Uppdrag Granskning-reportaget sändes i onsdags kom flera debattörer på Twitter att påminna Lindberg om hans tidigare text. En av dem var Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi som publicerade skärmdumpar av Lindbergs egna ledare.

Lindberg svarade i sin tur att Arpi ägnade sig åt ”trollbete” när han spred Lindbergs eget material. I en senare diskussion på Twitter med moderaten Hanif Bali använde Lindberg även termen ”spam” om att sprida Lindbergs egna ledartexter. Lindberg anklagar även de som sprider Lindbergs texter för att medvetet uppvigla till näthat mot Lindberg, med anledning av beteendet.

Men det slutar inte där. Trots reportaget i Uppdrag Granskning fortsätter Anders Lindberg att argumentera för sin inslagna linje om att det i grunden handlar om ”rykten, myter och rena lögner”.

”Det är få frågor i dag där så många rykten, myter och rena lögner florerar som i tiggerifrågan. Inte sällan har det handlat om huruvida det är kriminellt organiserat eller inte”, skriver han i en ledare publicerad på fredagen.

I stycket efter hänvisar han till en studie som enligt Lindberg ska ge stöd för hans påstående om ”rykten, myter och rena lögner”. Nyheter Idag har försökt källgranska Lindbergs påstående, men det låter sig inte göras då han i sin ledartext aldrig nämner vilken studie han syftar på. Den enda ledtråden Lindberg ger är att studien ”presenterades i fjol”. Det kan teoretiskt vara en rapport av polisen han syftar på.

Lindberg fulciterar polisens rapport

Men i ett senare stycke hänvisar han i vart fall till Polismyndighetens rapport för 2015. Lindberg citerar den rapporten när han skriver att tiggarna ”gör det frivilligt, utan ­kriminella syften och utan koppling till organiserad brottslighet”. Men Lindberg citerar inte hela meningen och i början av den mening han citerar står att det är en ”bedömning” från polisens sida, inte ett faktapåstående. Detta utelämnar Lindberg i sin ledare.

Vidare väljer Lindberg att inte citera vad som står i samma rapport bara några meningar senare. Där finns en till bedömning från polisens sida.

”Polisens bedömning är att det finns flera grupperingar med utsatta EUmedborgare som tigger och som styrs av kriminella aktörer. Dessa kriminella aktörer utnyttjar utsatta EU-medborgare, bland annat genom utpressning och människohandel”.

Ytterligare en sak som Lindberg utelämnar är att polisens rapport ska tolkas med försiktighet. I rapporten står att ”lägesbilden ger ingen fullständig beskrivning över situationen i Sverige för utsatta EU-medborgare och tiggeri”. Den slår även fast att ”för mer kunskap behövs ytterligare och mer omfattande studier”.

För den som vill läsa Lindbergs senaste ledare lyder rubriken: ”Folk borde sluta ljuga om tiggare”.

Är det en myt att det finns organiserat tiggeri?
3163 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag