Lindberg föreslår en ”smittskyddslinje” mot sverigedemokrater

Anders Lindberg. Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 12 okt 2016 2016-10-12
E-post 1000

STOCKHOLM En smittskyddslinje mot sverigedemokrater behöver upprättas för att partiet inte ska kunna få något inflytande i svensk politik. Det menar Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg när han föreslår en ny blocköverskridande överenskommelse som han kallar ”oktoberöverenskommelsen”.

Regeringsfrågan efter valet 2018 har kommit att bli en allt mer het potatis. Eftersom Sverigedemokraterna ser ut att bli än större efter nästa val finns det mycket lite som talar för att endera blocket ska kunna regera med majoritet, vilket betyder att Sverigedemokraterna alltså fortsatt väntas vara vågmästare mellan blocken. Samtidigt har det kommit signaler från Allianspartier att de kan tänka sig att regera med passivt stöd från SD.

Detta scenario skulle göra det mycket svårt för Socialdemokraterna att kunna ta makten i Sverige då Alliansen med stöd av SD bildar en egen majoritet. För att undvika en sådan utveckling menar Lindberg att borgerligheten måste gå tillbaka till motsvarande ”Decemberöverenskommelsen”. Med ett sådant förslag kan Moderaterna även i framtiden säkra Socialdemokraternas inflytande över regeringsmakten.

”På franska används begreppet ”cordon sanitaire”, smittskyddslinje, när demokratiska krafter på detta sätt säger ”hit men inte längre” och isolerar partier som Sverigedemokraterna. Decemberöverenskommelsen var en sådan smittskyddslinje – men svagt ­borgerligt ledarskap och ­populism inom främst KD bröt sönder den på pappret”, argumenterar Lindberg.

Vidare menar Lindberg att Decemberöverenskommelsen är en beprövad lösning som fungerar och han föreslår att man kan kalla en ny sådan pakt mellan riksdagspartierna för en ”Oktoberöverenskommelse”.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag