Lindberg påstod att bilden av Sverige är högerextrem propaganda – Då gick Janouch till totalattack

Det blev snabbt hätskt i studion. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Torsdag 23 feb 2017 2017-02-23
E-post 4289

GÖTEBORG Våldsamt upplopp, stenkastning, bilbränder och plundrade butiker är den bild som kablas ut om Sverige efter händelserna i Rinkeby i måndags. Men är bilden sann? När författaren Katerina Janouch och ledarskribenten Anders Lindberg möttes i SVT Opinion Live blev det snabbt hätskt i studion. – Du lever i en filterbubbla Anders. Jag gissar att du är medelklass, har det trevligt hemma, det är lugnt, ingen bil brinner, sade Janouch när hon gick till attack mot Lindberg.

Det tog inte många sekunder förrän debattörerna Anders Lindberg från Aftonbladets ledarsida och författaren Katerina Janouch rök ihop i direktsändning i SVT Opinion Live. Det var bilden av Sverige utomlands som debatterades i studion, inte minst i ljuset av det våldsamma upploppet i Rinkeby tidigare i veckan där bilar stacks i brand, butiker plundrades och poliser blev attackerade med stenkastning.

Men bilden av att Sverige har problem är egentligen en högerextrem myt som fått fäste i medier. Det menade Lindberg när han fick svara på varför bilden av Sverige numera är allt annat än positiv.

– Den visar att högerpopulistisk propaganda och högerpopulistiska myter idag är stapelvara i all rapportering. Det blir inte sannare för att Donald Trump påstår det eller Vladimir Putin. Rysk propaganda påstår samma sak. Den bilden av Sverige man försöker sätta har en politisk orsak, förklarade han.

– Bilden är inte sann, det ägde inte rum något terrordåd, fortsatte han.

Men författaren Katerina Janouch höll inte med Lindberg. Hon poängterade flera gånger att ingen har påstått att det hänt något terrordåd, något som Lindberg insinuerar med sitt svar.

– Det är intressant att höra Anders stå här och ljuga i tv och säga att det här bara är desinformation. Det är ju en sann bild av hur det ser ut i Sverige idag. Även om den är överdriven så är den stora bilden sann. Sverige är ett land med stora problem. Det ser jag och många andra människor som inte känner igen sig i den bild som Anders och media som han representerar ger uttryck för.

Men attacken från Janouch stannade inte där. Hon menar att det inte går att låtsas längre som att det inte finns några problem när barnen får se bilder på snapchat från upploppen i Rinkeby.

– Då växer misstroendet mot er. Man tänker att lever inte ni i verkligheten över huvud taget där vi faktiskt lever. Där våra barn går i skolan. I min dotters skola, hon får ju de här historierna från Rinkeby på snapchat om upplopp och att det är hemskt. De här barnen förhåller sig till det. Sen läser de i tidningen där ni säger att det bara är påhitt och fejk news. Vad är det med er?

– Du lever i en filterbubbla Anders. Jag gissar att du är medelklass, har det trevligt hemma, det är lugnt, ingen bil brinner. Har din bil brunnit Anders? Nä, din julgran har inte brunnit. Hur kan du se dig själv i ögonen?

Men Lindberg stod på sig och hävdade att det hela handlade om lögn och desinformation. Och fortsatte poängtera att rapporteringen från Sverige har sin grund i högerpopulism. Lindberg menade även att Trumps desinformation hänger ihop med svenska hatsajter som i sin tur hänger ihop med rysk desinformation.

– Har Ryssland hittat på BRÅ:s siffror? inflikade då Janouch och blev snabbt avbruten av programledaren Belinda Olsson.

Flera gånger gick Janouch till attack mot Lindberg och hävdade att han ljög i teve. Å andra sidan kontrade Lindberg med att bilden av att Sverige har problem bygger på högerextrem propaganda. Sedan tog programledaren Belinda Olsson kommandot och började själv debattera mot Katerina Janouch.

I sociala medier, inte minst på twitter, är reaktionerna starka över kvällens program. Nedan hittar du ett axplock av vad tv-tittarna skriver.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag