Lindberg (SD) om könsgapet: Måste nå kvinnorna för att öka

Linda Lindberg (SD). Foto: SD
  • Torsdag 9 dec 2021 2021-12-09
E-post

SVERIGE Könsgapet bland Sverigedemokraternas väljare är stort och för att partiet ska öka ytterligare måste det hitta ett sätt att också nå kvinnorna.
– Våra motståndare har varit duktiga på att sätta en nidbild om att vi skulle vara ett dåligt alternativ för kvinnor, säger Linda Lindberg (SD).

I SCB:s senaste partisympatiundersökning får SD ett stöd på 18,6 procent. Men skillnaden mellan hur män och kvinnor skulle rösta är stor. Av kvinnorna sympatiserar 11,7 procent med SD, medan siffran för männen är 25,6 procent. För de andra högerpartierna KD och M är könsfördelningen betydligt jämnare.

Hur kommer det sig att det ser ut så? Vi ställer frågan till Linda Lindberg, riksdagsledamot och ordförande för SD-kvinnor, som säger att det är svårt att ge ett enkelt svar.

– Jag är ju ordförande för kvinnoförbundet bland annat och när vi har tittat på den så tänker vi att vi kan bli bättre på att faktiskt föra fram den politik som partiet driver. Vi har väldigt bra politik överlag och i synnerhet för kvinnor. Men jag tror att vi kanske har varit dåliga på att föra fram det. Vi har också motståndare som har varit duktiga på att sätta en nidbild om att vi skulle vara ett dåligt alternativ för kvinnor.

Vad är det för politik som ni har varit dåliga på att föra fram?

– Vi är väldigt duktiga på att föra fram de frågor som är våra profilfrågor, som migration- och kriminalpolitiken och även energipolitiken för den delen. Men jag tror vi skulle kunna bli bättre på att lyfta fram vår skolpolitik, vård och omsorg, ja hela vår välfärdspolitik helt enkelt.

Finns det några fler anledningar än att ni brister på den fronten?

– Det är svårt att se ett tydligt mönster i det, tänker jag. Sedan är vi ju också ett förhållandevis ungt parti, och det är möjligt att det behöver ta sin lilla tid. När man tittar historiskt så har vi ju hela tiden ökat bland den kvinnliga väljarkåren även om vi kan se dippar emellanåt i olika undersökningar.

Är det här könsgapet ett problem för partiet?

– Som parti så är ju målet någonstans att få ett så brett och stort stöd som möjligt, och att kunna påverka mer genom ett ökat valresultat, så klart. Så det är huvudsaken. Sedan är det viktigt att ha en politik som är förankrad bland unga och äldre och män och kvinnor. För min del i alla fall är det ett viktigt mål.

Vad är målet – att ha lika stort stöd på båda sidor?

– Utmaningen för vår del är att vi har ett fantastiskt stöd i den manliga väljarkåren, och vill vi öka ytterligare så är det i någon mening kvinnorna vi behöver nå, och bli bättre på att nå. Så av den aspekten är det oerhört viktigt att vi kan tala till dem också.

Hur ska ni göra för att locka kvinnor inför valet – framhäva andra delar av politiken?

– Det är väl i mångt och mycket det som är det absolut viktigaste. Men kanske också bemöta den nidbild som finns som våra politiska motståndare kanske kan vara ganska så duktiga på att föra fram, som inte är en korrekt beskrivning av oss.

Läs även: SD-kvinnor: Dags att kastrera pedofilerna

Läs även: SD-kvinnor nobbas medlemskap i Folk och försvar – Ung vänster och CUF välkomna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag