Lindberg skyller Gudmundsson för vad Andersson har sagt – Klagar på ”faktafri” debatt

Gudmundson (t.v), Lindberg (i mitten) och Andersson (t.h).
  • Söndag 7 aug 2016 2016-08-07
E-post 736

STOCKHOLM I en ledartext publicerad i Aftonbladet beklagar ledarskribenten Anders Lindberg att det förekommer felaktiga faktauppgifter om mängden invandring till Sverige. Men i samma text begår han själv samma synd som han anklagar andra för och möter nu häftig kritik.

Med rubriken ”Får jag fresta med en faktafri valrörelse” berättar Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg att ett kommunalråd stått i en kyrka och berättat att om regeringen inte infört en stramare flyktingpolitik skulle det kunna komma 500 000 människor per år till Sverige.

Den siffran kommer ursprungligen från finansminister Magdalena Andersson (S) som förklarade den närmare i en intervju med Dagens Industri.

– Om det frampå nästa år fortsätter att komma 1 500 personer om dagen, då hamnar i ett helt nytt läge. Då handlar det om en halv miljon människor på årsbasis, sade Magdalena Andersson då.

När Nyheter Idag kontrollräknar 1 500 personer om dagen i 365 dagar blir resultatet till och med mer än så. Hela 547 500 människor skulle komma till Sverige på ett år om takten hade hållt i sig på samma nivåer som var verklighet hösten 2015.

Anklagar Gudmundson för Anderssons siffror – Sprider felaktigt räkneexempel

Samtidigt påstår Lindberg att den siffran är felaktig och till stöd för det påståendet citerar han den före detta LO-ekonomen Sandro Scocco.

”[Det är] oseriöst att utifrån ett extremvärde räkna fram en trend. En Volvo som gör 0–100 km/h på tio sekunder kommer spräcka ljudvallen på två minuter – eller inte”, argumenterar Scocco i den vänsterorienterade tidskriften Arena.

Men jämförelsen är vilseledande. Den siffra som Andersson syftade på i höstas tar inte hänsyn till förändringshastighet, eller i exemplet med Volvon, den tar inte hänsyn till acceleration. En korrekt jämförelse vore istället att fråga hur långt Volvon kommer på en timme om den fortsätter köra i samma hastighet, 100 km/h. Svaret skulle då bli en sträcka på 100 kilometer, inte ett svar ifall bilen möjligen kan spräcka ljudvallen.

Men Lindberg presenterar inte bara vilseledande räkneexempel. Istället för att korrekt redovisa att siffran kommer från finansminister Magdalena Andersson väljer han att istället referera till Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson.

”Per Gudmundson på SvD:s ledarsida räknade i höstas på samma sätt ut att fem miljoner asylsökande kommer de närmaste åren”, påstår Lindberg.

Gudmundson: ”Jag påstod aldrig detta”

När Nyheter Idag granskar vad Gudmundson faktiskt har gett uttryck för finner vi en tweet som bland annat Fria Tider dokumenterat. I den tweeten använder Gudmundson den 8 november 2015 mycket riktigt siffran fem miljoner, men inte på ett sådant sätt som Lindberg felaktigt påstår.

”Finansministern kan inte säga att 500000 asylsökare per år vore fel. Alltså 5 miljoner/decennium. Nationens undergång på en generation – OK!”, twittrade han och kommenterade alltså finansministerns inställning till takten på invandringen i höstas.

När Nyheter Idag når Gudmundson över telefon poängterar han att tweeten skrevs i samband med att Magdalena Andersson intervjuades i SVT Agenda.

– Hon pressades i Agenda av Holmberg. Hon trodde att det skulle kunna bli 500 000 per år. Och då twittrade jag upprört om detta, säger Gudmundson till Nyheter Idag.

– Jag påstod aldrig att detta skulle komma. Han skriver att jag räknat ut det, men det har jag aldrig gjort, fortsätter han.

Gudmundson har även själv reagerat på Lindbergs påstående. I en ledare i Svenska Dagbladet kallar han Lindbergs text en ”skrönika” och konstaterat att hans egen rapportering om migrationen i höstas baseras på officiell statistik.

Nyheter Idag har sökt Anders Lindberg via e-mail för en kommentar. Vi får ett automatiskt svar som meddelar att Lindberg har semester till 21 augusti.

Litar du på Anders Lindberg?
3829 röster (se resultat)

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag