Lindbergs attack mot SD: ”De här sidorna uppmanar till mordbränder”

Anders Lindberg tycker att SD ska ta ansvar för att asylboenden brinner. Foto: Faksimil svtplay.se
  • Torsdag 22 okt 2015 2015-10-22
E-post 692

GÖTEBORG Torsdagens debatt kom att handla om flyktinboenden som sätts i brand på flera håll i Sverige. Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg menar att Sverigedemokraterna har ett ansvar och adresserade sajter som han menar står SD nära. – Vi ser på de här sidorna uppmaningar till mordbränder, förklarade Lindberg i tv-studion.

Största delen av torsdagens SVT Debatt kom att handla om den tragiska händelsen i Trollhättan där en lärare och en elev bragts om livet i ett vansinnesdåd. Men även ett annat ämne avhandlades i tevestudion – de allt mer frekventa bränderna på flyktingboenden.

SVT:s ständige husdebattör, ledarskribenten Anders Lindberg från Aftonbladet, gick till totalattack mot Sverigedemokraterna. Han menar att partiet har ett ansvar i att människor tänder eld på asylboenden, inte minst efter att partiet annonserat att de kommer arbeta utanför parlamentet för att försöka få till en folkomröstning om invandringen.

– Sedan ni lanserade er utomparlamentariska kampanj förra veckan har sex asylboenden, eller tilltänkta asylboende, brunnit. Vi ser på de här sidorna uppmaningar till mordbränder. Det här är inte sidor som är långt borta, jag gick igenom de här största hatsajterna, vissa av dem har direkta kopplingar till Sverigedemokraternas ledning, som Avpixlat exempelvis, som skriver förfärliga saker.

Från Sverigedemokraternas sida var riksdagsledamoten Adam Martinnen inbjuden att ge svar på tal. Han menade att det var regeringens ansvar att det råder kaos i landen och han tyckte även att det är fel att ge Sverigedemokraterna skulden för att situationen är så spänd som den är. Men det örat ville inte Lindberg lyssna på, istället fortsatte han argumentera våldsdåden som om det vore något Sverigedemokraterna kan påverka.

– Tittar vi på de slutna Facebookgrupperna som även används av Sverigedemokraterna, så är det direkta uppmaningar. Expo gick ut igår med tydliga konkreta exempel på att det här händer. Vad hör vi då från Sverigedemokraternas ledning? När de sprider den här informationen? När Kent Ekeroth står och säger de här sakerna, när de säger att det är regeringens fel? Det är ju patetiskt!

Även Svenska Dagbladets Per Gudmundson närvarade och precis som Lindberg har även Gudmundson närmast klippkort hos SVT Debatt. Gudmundson menade att det är fel att skuldbelägga Sverigedemokraterna och tyckte att man måste kunna debattera effekterna av nuvarande migrationspolitik utan att få skulden för asylboenden som brinner.

På Twitter möter alla som deltog i SVT Debatt i sedvanlig ordning massiv kritik, men det finns även några som utdelar beröm. Nedan har vi samlat ett axplock av reaktioner.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag